U kategoriji Blace, Doljevac, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Večni “fića”: Voze ga kapiten Real Madrida, engleski diplomata, novopečeni bračni par Živojinović…

Autor 24 juna 2018

PROKUPLJE- Ovih dana u Prokuplju možete videti pravi raritet. Gradom jezdi žuti “fića”, montiran, sređen, ukrašen crnim, poput nekadašnjih trkačkih “abarta”. Očekivao bi čovek da unutra sedi “Flojd”, Gaga Nikolić iz filma “Nacionalna klasa”.
Mnogo je vremena prošlo od kada “fićko” nije bio nikakvo čudo. Šezdesetih godina u Prokuplju, kad se i na more išlo u kampove i pod šatore, “gazio” je fića vrleti, i preko Čakora, sa malo odmaranja stizalo bi se na cilj. Početak “klasiranja” naroda, ogledao se i u vožnji “tristaća” privilegovaih pojedinaca. To su bili i prvi “direktorski automobili” u gradu.
Sve prisutnu ekologiju i prazna mesta ispred zgrada, dane kada bi bila “špic” vožnja, ali i popodnevni mir, kad bi utihnule fabričke sirene, zamenile su mnoštva, tušta i tma, gomile, hrpe raznih “lađa”, koje krstare Prokupljem.
Do posla – “lađa”, i po jedan čovek za volanom. Do kafića, prestižni auto i jedna vozačica. Do drugarice, džip i opet … kao da je gorivo džabe …
Tako i Prokuplje, kao i Kuršumlija spada u siromašnije gradove, gde svako domaćinstvo u proseku ima po jedan i po auto!

Kapiten Real Madrida Serhio Ramos

Zato nama koji pamtimo period manjeg zagađenja, manjih socijalnih razlika, manjih sekiracija a većeg drugarstva, bude milo u duši kada vidimo žutog fiću. Ogreje nas žuto sunce nostalgije.
No, da ovo ne bi bila samo jedna nostalgična priča o vremenu fiće kao “narodnog” auta, osvrnućemo se i na najnoviji “retro” trend koji je iz naših prašnjavih podruma izneo na svetlo dana, “limunda”, “kupinda”, “kupujem – prodajem”, masu davno zaboravljenih stvari, drvenih radija lampaša, gramofona, ploča, stripova “Alan Ford”, po novim, nerealno skupim cenama.
Tako su i fiće, do pre neku godinu čameći po garažama, šupama i dvorištima, koje su se mogle kupiti budzašto, postale pravi hit, i privilegija, jer cene pojedinih, sređenih, dostižu na oglasima cenu do 3 000 evra, a neki stariji modeli i do 5 000.
E sad, da li će se neko “gučiti” u fići zbog aktuelnog trenda, ili za iste pare kupiti pristojan auto, u kojem neće grčiti kolena, stvar je ličnog izbora, ili ljubavi i nostalgije prema ovom “Zastavinom” mališanu.

Engleski diplomata

Dokaz današnje popularnosti fiće je i to što jednog crvenog po Beogradu vozi engleski diplomata Džeremi Long, drugi savetnik Velike Britanije u Beogradu, i to s diplomatskim tablicama. Istovetnu crvenu fiću kupio je ambasador Indonezije u Zagrebu, koja je takođe dobila diplomatske tablice. Još jednog, takođe crvenog fiću vozi i kapiten Real Madrida Serhio Ramos, koji je smatra za svoj najomiljeniji auto, sa inicijalima S. R. , kojeg je dobio na poklon za 30 rođendan od svog brata.

 

Poklon Aleksandri Prijovic i Filipu Zivojinovicu

I najnovija pikanterija s našeg estradnog neba: Pevačica Aleksandra Prijović i sportski menadžer Filip Živojinovič, kao poklon za venčanje dobili su originalan poklon – plavog kabriolet fiću, sa mašnicom i ružom na volanu.
Što bi rekao kapiten Real Madrida: “Klasični automobili nikad ne umiru” !!!


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=82175

24 juna 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up