U kategoriji Blace, Hronika, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Velika akcija: Policija u Blacu uhapsila 18 lica

Autor 5 avg 2018

BLACE- Pripadnici policije uhapsili su 18 lica zbog toga što su u atarima sela Krivaja i Kaševar u opštini Blace koristili u lovu na prepelice zakonom zabranjene elektronske vabilice.

Zbog krivolova na prepelice u okolini Blaca, lokalna policija je privela 18 naoružanih osoba, na osnovu prijave Tima za borbu protiv krivolova iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, saopšteno je danas iz tog Društva.

Naime, članovi pomenutog Tima i Društva za zaštitu i proučavanje ptica otkrili su tri lokacije na kojima su korišćene zakonom zabranjene elektronske vabilice za prepelice i o tome obavestili policiju u Blacu, čiji su službenici postavili dve zasede, po jednu u selima Krivaja i Kaževar.

vabilice, krivolov jpg

DZZPPS

“Ubrzo posle svitanja na lokacijama gde su radile vabilice pojavilo se ukupno 18 naoružanih osoba. Nakon ššto su započeli nezakonit lov, policija je intervenisala i sve ih privela u stanicu”, navodi se u saopštenju Društva.

Tom prilikom su pronađene dve vabilice, četiri nezakonito ubijene prepelice, a policija je privremeno oduzela veliki broj pušaka i municije.

Nekoliko osoba čak nije posedovalo ni validne dozvole za lov toga dana, a neki su posedovali neodgovarajuće poluautomatsko oružje, tvrdi se u saopštenju.

Društvo za zaštitu ptica napominje da iako sezona lova na prepelice traje od 1. avgusta do 30. septembra, šširom Srbije se koristi više od 800 elektronskih nelegalnih vabilica, emituju oglašavanje prepelica i mame ih, što krivolovcima osigurava do 10 puta više ubijenih ptica nego u legalnom lovu.

Takođe, osigurava im i ilegalan profit nakon što se meso prepelica prokrijumčari preko granice, dodaje se u saopštenju.

Prema podacima Društva za zaštitu ptica, U Srbiji se svake godine pored oko 45.000 zvanično odstreljenih jedinki, krivolovi više od 60.000 prepelica, čime se, kako navodi Društvo, populacija ove “male koke selice” masovno i bezobzirno uništava u Srbiji.

Društvo je uputilo apel građanima koji se kreću kroz prirodu da prijave sve slučajeve ugrožavanja i stradanja divljih ptica i tako pomognu napore za njihovo očuvanje.

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=83596

5 avg 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

13 komentara za “Velika akcija: Policija u Blacu uhapsila 18 lica”

 1. I ??? Koliko ima uhapšenih ??? Kaznjenih ??? Imena lovokradica i sl ???

 2. Blačanin

  Bravo za policajce. Samo tako nastavite. Nadam se da će uhapšeni biti i kažnjeni na pravi način.

  • Miroslav

   Policija je samo reagovala na prijavu, velika pohvala za ljude za borbu protiv krivolova i za zaštitu životinja koji su imali hrabrosti da prijave.

 3. Realno

  Eeee ja mislio neke veće zverke pohapsili.

 4. Srki

  Zauvek im oduzeti oružje i novčano kazniti ! Prirodna bogatstva Srbije ne pripadaju samo njima , vec i pokolenjima koja se još nisu rodila . Sta je razlog krivolova ? Profit ? Sport ? Nedostatak mozga?
  Bravo za policiju , opraštam im onu glupu kaznu za pojas od pre mesec dana

 5. hvatate varalice za Ptice i sitne jajare a u Trnovom lazu silne kuce obijene pokradene motorne testere,kazani za rakiju,Freze…Hidrofori…Kazani za mast i nikom nista….Tuzno….Tuzno i jadno Toploce i Toplicki kraju….

 6. Anonimni

  Dajte imena i prezimena uhapsenih ili barem inicijale.

 7. Aaaaaaa…. bas veliki uspeh policije, velika je to i zajebana kriminalna grupa.
  Sami bez specijalaca da pohvataju tako teske kriminalce, e pa svaka im cast!
  Treba da ih ministar nagradi!

 8. Stefan

  Kao prvo, nisu uhapseni, drugo, neka se novinar malo informise, jer informacija prvo treba da bude istina!

 9. Policija i prepelice, sta se radi..

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up