U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

(Video) 850 godina Nemanjinih zadužbina: Večernje bogosluženje i Svečana akademija

Autor 15 sep 2019

KURŠUMLIJA-  Jubilej  850 Nemanjinih zadužbina u Kuršumliji započeo je Večernjim bogosluženjem kojim su načelstvovali vladika Nikšićko-budimljanski Joanikije i vladika Niški Arsenije uz sasluženje vladika Nikanora, Davida, Marka, Pahomija, mitropolita Ukrajinskog, igumana Studenice i Sukova, monaštva,  100 sveštenika… Prisustvovali su Nikola Selaković, šef kabineta predsednika Srbije, poslanik iz Kuršumlije Ana Čarapić, predsednik opštine Radoljub Vidić…

Zatim je usledila Akademija „Nemanjina Toplica izvor srpske crkve i države“, na kojoj je pismo patrijarha Irineja pročitao vladika Nikanor.

Vladika Nikanor pročitao je pismo njegove svetosti patrijarha Irineja Gavrilovića, koji je  poručio da iz zdravstvenih razloga nije mogao  da prisustvuje velikom jubileju ali njegova ljubav, molitva i radost biće uz sve prisutne na velikoj svetkovini. Da molitve Svetog Simeona Mirotočivog, Stefana Nemanje, pomognu da  vera svih nas bude nepokolebljiva da bi smo bili dostojni naslednici njegovih svetih zadužbina, poručio je  patrijarh Irinej.

Pročitajte i...  Asfaltirana ulica u Berilju

Vladika Niški Arsenije svečano je otvorio obeležavanje jubileja poželevši svima dobrodošlicu na sveto mesto, na  850 godina sabiranja i saborovanja na mestu vekovnog  čuvara vere, kulture  i identiteta.

Veliki Jubilej 850 godina Nemanjinih zadužbina i 800 godina autokefalnosti, najdonji je kamen crkve i države i samostalnosti. Do Nemanjinh zadužbina ima jako malo podataka, a zatim sledi stvaranje jedne jake i moćne srpske države Raške sa županom Nemanjom koji je vlast  ugradio u  nove temelje u  duhovnom i materijalnom pogledu-rekao je vladika Arsenije. On je kazao da je bolna tačka što manastir Presvete Bogorodice stoji u ruševinama i još se ništa ne preduzima kada je u pitanju ovaj cvet srpske duhovnosti i kulture, gde se podvizivala Sveta Anastasija, žena Stefana Nemanje, majka Svetoga Save, Vukana i Stefana Prvovenčanog. Ono što raduje je nastavak rada na Svetom Nikoli, završetak  severne kule.

Pročitajte i...  Poskupljenje cigareta kao jedan od načina da ih bacimo u zaborav

Profesor Radivoj Radić naglasio je kada je Stefan Nemanja, Simeon Mirotočivi, umro na prostoj rogozini, moglo je da se kaže „umro je čovek koji je imao puno pravo da ponese naziv otac porodice i otac otadžbine“, što je slava koja pripada samo izuzetnim ljudima u istoriji. On je ostojano utemeljio državu kojoj je odredio fizionomiju i osnovna usmerenja. Ne treba zaboraviti župane pre Nemanje, ali ih je on sve zasenio i otvorio je prelomno razdoblje u srpskoj srednjevekovnoj istoriji. Podižući hramove Svete Bogorodice i Svetog Nikole, pokazao je čvrsto versko opredeljenje ka pravoslavnom hrišćanstvu i vizantijskoj kulturi. Rodonačelnik je najslavnije srpske dinastije u Srednjem veku, koji je Srbiju od vazalne države uzdigao do carstva i najmoćnije države u jugoistočnoj Evropi, istakao je Radić.

Pročitajte i...  Radili kao da nije bilo vanredno stanje

Pisa Luka Mičeta je kazao da je Nemanja osvojio vlast mačem, da je bio osokoljen podrškom Vizantijskog cara Manojla, i počinje da postupa odlučnije i samostalnije: diže hram Svete Bogorodice, koji predade Ani da se o njemu stara a na ušću Banjske reke u Toplicu hram Svetog Nikole, objavivši tako svoje čvrsto opredeljenje ka pravoslavlju i vizantijskoj orbiti. Od Nemanje, ktitorska praksa postaje jedna od najvažnijih konstanti vladavine Nemanjića- praksa u kojoj su sublimisana i snaga države i snaga vere. Nemanja je kao Simeon započeo put u večnost, stvorena je simfonija vlasti, državne i crkve, naglasio je Mičeta.

 

 

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=471727

15 sep 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “(Video) 850 godina Nemanjinih zadužbina: Večernje bogosluženje i Svečana akademija”

  1. Prelepo za moju Kursumliju iliti nekadasnju Belu Crkvu

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up