Smiley face
U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

(Video) OŠ “Miloje Zakić”: Održan multimedijalni javni čas o medijaciji

Autor 8 juna 2018

KURŠUMLIJA- U Osnovnoj školi “Miloje Zakić“ održan je multimedijalni javni čas na temu -Medijacija, rešavanje konfliktnih pitanja i sukoba uz pomoć treće osobe, posredovanjem. Ovaj interaktivni čas održale su nakon seminara nastavnice iz različitih predmeta i učiteljice: Ružica Bojović, nastavnica srpskog jezika, Ivana Milosavljević, učiteljica, Vesna Miletić, nastavnica engleskog jezika, Miljana Stevanović, nastavnica  geografije, Biljana Banović, nastavnica fizike, Snežana Minić Miljković, nastavnica  građanskog vaspitanja, Danijela Čolović, učiteljica, i mlađa i starija grupa dece medijatora. Najvažnija pouka od samog početka časa, koji je započeo konfliktom, pa do kraja i njegovog pravilnog  razrešenja, je da svaki verbalni sukob pa i bezaleni, odmah treba rešavati jer on narušava dobru komunikaciju.

Za temu „vršnjačka medijacija“ medijatori su se opredelili jer je agresinost kod dece u porastu a manifestuje se kroz verbalni sukob a u nekim slučajevima i kroz fizički. Deca su jako dobro prihvatila temu i otvoreno iznosila svoj stav, kako prevazići novonastalu situaciju. Takođe, pokazala su da je njima primarna tolerancija i dobri međuljudski odnosi a nikavo psihičko nenamerno ili zlonamerno zlostavljanje.

Nastavnice i učiteljice-medijatori, pedagoškim pristupom temi inicirale su da deca pokažu, da pravilno razmišljaju. Da iznose zaključke na pravi način, da su im prave vrednosti nešto čemu  teže. Da klasne razlike, različita mišljenja nisu razlog za svađu i barijere za druženje.

Javni čas završen je uz pesmu koju je napisala nastavnica Ružice Bojović „Tvoj mi osmeh više znači“, za koju je muziku komponovao Branislav Kostić, nastavnik muzičkog. Ružica je pisala pesmu „Biraj reči, nepismenost spreči“, kada je takođe održala čas koji se odnosio na pravopis u virtuelnoj komunikaciji.

-Medijatori su zaista odlično pripremili ovaj čas na temu koja je jako aktuelna, sve pohvale i za učenike. Posebno je važno što će starija grupa učenika medijatora, koja je danas učestvovala, pored nastavnika, imati ulogu medijatora u školi naredne školske godine, samo da se obezbedi prostor. Ovakvi javni časovi na ovu ili slične teme su jednako potrebni i učenicima i nastavnicima i treba ih češće održavati sve u cilju unapređenja komunikacije –rekla je Radica Jović, direktor ove škole.

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=81453

8 juna 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up