BlaceDruštvoKuršumlijaPoslednje VestiProkupljeReportažaŽitorađa

(Video) Vučelića raj na Radan planini

U selu Dobra Voda na Radan planini nalazi se imanje Vučelića, na mestu zvanom Mala Loparda, blizu Delivoda. Živeti ovde je kao živeti u raju. Kada negde na Radanu kažete Vučelić svi će pomisliti samo na jednog člana velike porodice, na Miću. Nekada davno cela generacija Vučelića je otišla u beli svet, trbuhom za kruhom. Mića se posle 40 godina, po odlasku u penziju, sa suprugom, vratio na svoju planinu, u svoj raj. Tu su svojim rukama i uz podršku porodice od zapuštenog i u šiprag uraslog imanja napravili pravi raj za život. Ovde Milutin Mića Vučelić sanja svoj san, da se njegova braća vrate da svi žive u Dobroj Vodi na Radanu ali i da se, bar jednom godišnje, okupe tu na porodičnom ognjištu sve generacije Vučelića, gde god po Srbiji ili svetu živeli. Mića Vučelić ima mnogo ideja i planova ali i podršku svoje porodice za njihovo sprovođenje. Pokretač je svega i svih oko sebe.

Na svom imanju, trenutno, ima 25 goveda rase Angus. Pre dve godine su nabavili 10 grla i zadovoljni kako su se Angusi prilagodili životu na Radan planini, nabavili su još 10 grla. Ove godine su žensku telad sačuvali za proširenje krda, a mušku telad su prodali. Goveda rase Angus nema mnogo u Srbiji, a koliko Mića zna, najbliže krdo je na planini Jadovnik. Kvalitet mesa ove rase goveda je izuzetno dobar pa su telad za trećinu skuplja od drugih ali i tražena. Još se krava ne oteli, a tele je već rezervisano ako bude muško. Ovde su krave na ispaši od ranog proleća do kasne jeseni pa i zimi, kada nema mnogo snega. Uveče dolaze na pojilo gde dobiju po malo jarme da bi se i dalje same vraćale iz šume na ograđene pašnjake kraj kuće. Ne traže veliku brigu čoveka, dobre su majke, same se otele, bez pomoći veterinara, često uveče nađu tele kako skakuće oko krave. Kako kaže Vučelić, kao stvorene su za život na blagorodnoj Radan planini. Samo zimi su u velikoj, modernoj i prostranoj štali. Štala je dugačka 50 metara. U jednom delu su krave, dok je drugi deo namenjen ovcama. Na imanju je bilo 300 Sjeničkih ovaca ali je ove godine prepolovio stado. Sada ima 100 mladih ovaca koje su na, kako kaže, prvom jagnjetu, i 50 jaganjaca. Ovce su na ograđenim pašnjacima gde je instaliran električni čuvar. Tu su naravno i ovčarski psi, kako veliki šarplaninci, tako i brzi i spretni pulini. Nezamenljivi su pomoćnici u prikupljanju ovaca i goveda.

Na Radan planini ima svega u izobilju samo je ljudi malo, mlađih i radno sposobnih skoro da i nema. Teško je naći radnika, a dva para ruku ne mogu sve da urade. To je jedan od razloga što se Mića Vučelić opredeljuje za gajenje goveda. Trenutno gradi još jednu štalu, veću od one koju sada koristi i namerava da se posveti gajenju goveda, a da rasproda i ostatak ovaca.

Ne bavi se mnogo drugim granama poljoprivrede. U plasteniku proizvede povrće za sopstvene potrebe, a na njivama uzgaja žitarice, koliko treba za ishranu stoke.Tu su naravno i voćnjaci pa s jeseni peče dobru radansku rakiju. Čuva i nekoliko svinja, da se na stolu nađe i đakonija od svinjskog mesa, uz grejanu rakiju kada zaveje na planini.

Zimi kada napada sneg, zafijuče vetar i put postane neprohodan Vučelić sam čisti sneg svojim buldožerom na svom imanju ali i od centra sela do svoje i drugih nastanjenih kuća. Tek zadnjih godinu-dve puteve kroz Dobru Vodu očisti JKP „Jedinstvo“ iz Bojnika, a ako ne može da postigne tu je Vučelić. Oslonac je ljudima na planini, bilo da tu žive, prolaze ili dođu na izlet.

Na imanju Vučelića je jedan od mnogobrojnih izvora na Radan planini, sa izuzetno hladnom vodom visokog kvaliteta. Kraj izvora Mića je uredio prostor za izlete i uživanje u prirodi kada se leti porodica okupi, a samo selo je upravo po vodi sa tog izvora dobilo ime Dobra Voda. Nadamo se da će se želje ovog gorštaka ispuniti, da će se u Dobru Vodu vratiti ljudi. Nekoliko porodica se već vratilo, a nekoliko priprema svoje domove da u njima žive po odlasku u penziju. Za njima dolaze mlađi da ih obiđu, da u ovom Radanskom raju provedu deo odmora ili samo vikend čak i kada nema korone.

Zahvaljujući Mići Vučeliću i podršci koju pruža ljudima oko sebe život se lakše vraća u Dobru Vodu i na ovaj deo Radan planine koji, odskora, pripada parku prirode „Radan“. Raduje se Mića asfaltiranju puta preko planine i nada da će i to doprineti bržem i lakšem oživljavanju ovog raja na zemlji, kako on doživljava Radan planinu.

(Izvor portal RadanPustaReka)

 

50% LikesVS
50% Dislikes
Back to top button