U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Vila Jugoslavija, dragulj koji je izgubio svoj sjaj

Autor 29 jan 2020

KURŠUMLIJSKA BANJA- Samo 11 kilometara od prve prestonice Nemanjića, Kuršumlije, čeka nas Kuršumlijska banja, mesto gde je i rimska vlastela uživala u blagodetima ovog kraja.

Banja bogata izvorima sumpornih i alkalnih voda različitih temperatura koja pomažu u lečenju steriliteta, reumatizma, post traumatskih terapija, okružena je obroncima Sokolovice i Radan planine.
Procvat i modernizacija banje počinju u vreme vladavine Aleksandra Karađorđevića, koji ukazom 1925. godine je proglašava opštekorisnim dobrom.

U tom periodu nastaje i biser banje, “Vila Jugoslavija”, prelepe arhitekture i modernog izgleda koja je bila izuzetno popularna kod naroda ali i plemstva naše zemlje. Stari su pričali da je u njoj boravio i kralja Aleksandar. Vila punu afirmaciju dobija između dva svetska rata. Posle Drugog svetskog rata nova vlast, uvidevši potencijal, nastavlja da ulaže i vila dobija još više na značaju a smeštajni kapaciteti su uvek bili puni. Objekat je bio poznat i po raznim kulturnim događajima (sabori, priredbe) kao i po vrhunskoj usluzi. Izgradnjom hotela “Žubor” ’80-ih godina popularnost vile jenjava a devedesetih je zatvorena. Tokom NATO bombardovanja objekat je teško oštećen i u takvom stanju je i dan-danas.

Pročitajte i...  Milanovčani očitali lekciju futsalerima iz Blaca

Dolazi neko novo vreme za ovo mesto, vreme ulaganja i boljitka, nadamo se da će i ovaj dragulj povratiti stari sjaj i zablistati kao nekada.

(Autor Vladica Vasić. Fotografije preuzete sa instagram stranice ig_kursumlija a logo vladica.artphotos)

 

 

 

 

Vila danas


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=477176

29 jan 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up