U kategoriji Blace, Doljevac, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Visoka poljoprivredna škola u Prokuplju postala katedra Akademije iz Leskovca

Autor 8 jun 2019

PROKUPLJE- Visoke strukovne škole iz Leskovca, Prokuplja i Bujanovca će ubuduće činiti Akademiju strukovnih studija Južne Srbije, čije će sedište biti u Leskovcu.

Sedište akademije u Leskovcu

Formiranje akademije bi trebalo da dovede do kvalitetnijeg obrazovanja, ali i do bolje finansijske kontrole strukovnih škola. Kako je najavljeno, postojeće ustanove će izgubiti status pravnog lica i postaće katedre novoformirane Akademije u kojoj će se – posle konsultacija sa matičnim institucijama – donositi i odluke o smerovima, te broju upisanih studenata.

Konkretno, novu Akademiju strukovnih studija će činiti Visoka poslovna škola strukovnih studija i Visoka tehnološko-umetnička škola strukovnih studija iz Leskovca, Visoka škola za vaspitače iz Gnjilana sa trenutnim sedištem u Bujanovcu, kao i Visoka poljoprivredno-prehrambena škola strukovnih studija iz Prokuplja. Za vršioca dužnosti predsednika Akademije je imenovan profesor Dušan Trajković, a sedište ustanove će biti u zgradi nekadašnjeg Centra za ekonomiku domaćinstva pod imenom “Danica Vuksanović”.

Pročitajte i...  Dan Srednje škole u Blacu

Predsednik Saveta za reformu visokih strukovnih škola prof. dr Branislav Jeremić tvrdi da otpuštanja profesora neće biti.

– Samo ćemo pregrupisati postojeće potencijale, da bi u prvi plan došli kvalitetni predavači, a reforma bi trebalo da dovede i do racionalnijeg trošenja novca – precizira Jeremić i dodaje da će sistem biti sličan onom na univerzitetima i fakultetima, iako Akademija “pokriva” manje polje nauke i struke.

VPPS Prokuplje

Nije izostao ni kritički osvrt na dosadašnje rukovođenje visokim strukovnim školama, pa će ubuduće svaki od profesora moći da radi samo ono što je na nivou njegovih kompetencija i dosadašnjih rezultata. Svi započeti projekti će biti nastavljeni i završeni, a sve ostaje isto i kada je reč o studentima. Oni će nastavu pohađati u dosadašnjim objektima, upis će se odvijati kao i dosad, s tim što će – do formiranja Saveta – Akademijom upravljati privremeno telo sačinjeno od pet članova.

Pročitajte i...  Poskupljenje cigareta kao jedan od načina da ih bacimo u zaborav

REFORMA

LANjSKOM reformom visokih strukovnih škola koju je usvojila Vlada Srbije je predviđeno da od 47 takvih obrazovnih institucija u Srbiji, bude formirano 13 akademija: četiri u Beogradu, dve u Novom Sadu, te po jedna u Kikindi, Nišu, Kragujevcu, Kruševcu, Leskovcu, Užicu i Leposaviću.

(Izvor Večernje novosti)


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=467577

8 jun 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

4 komentara za “Visoka poljoprivredna škola u Prokuplju postala katedra Akademije iz Leskovca”

 1. Prof

  Pre nekoliko godina su obećavali da će Prokuplje dobiti fakultet a sada je ukinuta i VPPS. U Prokuplju je sada samo odeljenje iz Leskovca.

 2. iznenađen

  znači li ovo što piše ako je istina da će škola u prokuplju biti samo istureno odeljenje škole iz leskovca

 3. Upućen

  Ukinuta je Visoka škola u Blacu pa što ne bi i u Prokuplju. Niko nije prstom mrdnuo da se ovo spreči a obećavali su da ćemo biti univerzitetski grad.

 4. Sladja

  Pametan potez drzave to je trebalo i ranije da se uradi.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up