DruštvoPoslednje VestiProkuplje

Viteška borba u Prokuplju

U Prokuplju gostovala Viteška družina „Zmajeva griva“ iz Niša

PROKUPLJE – U prepodnevnim satima, na Trgu topličkih junaka u Prokuplju, viteške borbe prikazali su Prokupčanima vitezovi družine „Zmajeva griva“ iz Niša. Ovaj program pripremljen je u okviru svečanosti povodom gradske slave, a vitezovi su došli na poziv direktora Turističke organizacije Prokuplja Simona Simonovića, sa kojim, kako kažu, imaju lepu saradnju, pa će doći ponovo.

-Udruženje „Zmajeva griva“ broji oko petnaestak članova. Bavimo se rekonstrukcijom 10. i 14. veka, a u Prokuplje smo došli na poziv Turističke organizacije Prokuplja da uveličamo proslavu gradske slave i pokažemo građanima kako se živelo u srednjem veku. Imaju priliku da vide srednjovekovni kamp, oružje, oklope koje koristimo, stolice, a sedamdeset posto predmeta napravljeno je u Srbiji. Borbe koje smo izveli su bile prikazne, duelne borbe, jedan na jedan i jedan na dva i realne su. U udruženju su i deca i žene i svi zajedno prikazuju srednjevekovno doba, svojom odećom, a sve to je autentično. U Prokuplju smo prvi put i veoma smo zadovoljni organizacijom, tako da ćemo nastaviti saradnju sa Turističkom organizacijom i naravno sa svakim, ko nas bude pozvao u Prokuplje – rekao je Dušan Hadžić iz Udruženja „Zmajeva griva“ Niš.

Ovaj događaj u samom centru grada bio je veoma posećen, a deci su najinteresantniji bili mačevi i oklopi iz srednjevekovnog doba. Ostaje da sačekamo da vitezovi Niša ponovo dođu u naš grad i vrate nas u doba viteških borbi i igara, u srednjevekovno doba, da se ne zaboravi.

86% LikesVS
14% Dislikes
Pogledajte rakođe
Close
Back to top button