U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Vladika Arsenije predvodio litiju

Autor 21 jula 2019

PROKUPLJE- Navečerje slave Sveti Prokopije obeležile su sveta arhijerejska liturgija koju je u crkvi sa imenom zaštitnika grada Prokuplja, u prisustvu gradonačelnika Aleksandra Simonovića sa saradnicima, predstavnika grčkog grada Seresa i mnogobrojnih građana održao vladika niški Arsenije sa sveštenstvom topličkim.
Nakon svečane liturgije, ulicama Prokuplja prošla je slavska litija, u kojoj su pored visokih predstavnika crkve i Grada, uvaženih inostranih gostiju, predstavnika Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova bili i mnogobrojni građani Prokuplja.

Litija se kretala glavnom prokupačkom ulicom, a pratili su je miris tamjana, pesma crkvenog hora i zvona sa zvonika crkve Svetog Prokopija.
U koloni, uz predstavnike vojske i policije,koji su nosili crkvena znamenja, kretala su se i deca u narodnim nošnjama,u čijim rukama su okićene cvećem bile ikone Svetog Prokopija i drugih svetaca.
Po završetku ove veličanstvene litije, u porti crkve Svetog Prokopija, gradonačelniku Prokuplja , predstavnicima bratskog grada Seresa i okupljenim građanima, obratio se vladika niški Arsenije. On je uz slavske čestitke, svima poželeo mnogo uspeha i zdravlja.
Govoreći o Svetom Prokopiju, vladika Arsenije je citirao delove jevanđelja po Mateju, u kome je opisano žitije i stradanje Svetog velikomučenika Prokopija, po kome Prokuplje nosi ime.

Pročitajte i...  (Video) Proslava Svetog Save u OŠ “Drinka Pavlović”


-Hristova žrtva, njegovo velikomučeništvo, njegova prolivena krv na krstu, njegova žrtva za čitav ljudski rod simbol je mučeništva u kome se ogledaju sva buduća stradanja i mučeništvo kroz koje su se velikomučenici, kao što je bio i Sveti Prokopije, najbliže približili Bogu, kazao je vladika Aresenije.
On je podsetio da seovaj velikomučenik, nekada rimski vojskovođa Neanije, upozoren od Hrista da ne ubija hrišćane, preobratio u hrišćanskog vernika i zavetovao Bogu na najveću žrtvu i stradanje za dobro hrišćanskog sveta i time zavredio i spasenje duše i večni život.


-Vaša crkva i svetac na čijim moštima ona počiva, imaju neprocenjivu vrednost u hrišćanstvu jer su najsvetije naše crkve posvećene stradalnicima, svecima koji su svoju krv prolili štiteći narod, istakao je vladika Arsenije.
On je ovom prilikom rekao da će Prokuplje, koga čuva i štiti Sveti Prokopije, zaštitnik grada , veoma brzo dobiti još jednu svetinju u kojoj će počivati mošti Svetog Đorđa i izrazio nadu da će crkva koja se zida u Prokuplju biti završena već naredne godine.
Po završetku crkvenog dela navečerja slave Sveti Prokopije, sveštenstvo, predstavnici Grada Prokuplja i gosti prisustvovali su „Prokopovdanskoj akademiji“, na kojoj su najzaslužnijima uručene Plaketa Sveti Prokopije i zahvalnice.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=469594

21 jula 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up