U kategoriji Blace, Doljevac, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Voćari nezadovoljni otkupnom cenom višanja

Autor 22 jun 2019

MEROŠINA- Zbog loših vremenskih uslova berba višanja na oko dve hiljade hektara u merošinskom kraju, gde 80 odsto domaćinstava ima zasade tog voća, kasni. Proizvođače prate i drugi problemi.

Višnja je solidno rodila, a kvalitet autohtone oblačinske višnje više nego zadvoljavajući i cenjen na inostranom tržištu. Sve to nije dovoljno da proizvođači koji su radili i ulagali čitave godine, dobro žive od svog rada.
“Kako da krenem sa berbom kad je otkupna cena trenutno 30 dinara”, pita se Goran Tošić, iz Merošine, “za berače treba dati 20, za nas ostaje 10 dinara. Šta sa 10 dinara? Ne može samo hemija da se podmiri.”

Ni oni malobojni proizvođači koji su počeli da beru višnje, ne nalaze računicu.

Pročitajte i...  Pad broja rođenih i porast broja umrlih u Srbiji

“Mi smo nemoćni”, kaže Jugoslav Ugrenović iz Krajkovca. Proizveli smo i sad čekamo, šta bude biće. A obraću, krenuo sam da berem, žao mi je, uložio sam. Nisam čisto proizvođač ali radim.”

Merošinski višnjari očekivali su višu otkupnu cenu, s obzirom na kvalitet oblačinske višnje i potražnju na inostranom tržištu. Umesto toga, kažu, na njihovom proizvodu zaradiće neko drugi.

“U Srbiji nema tržišta. Dominiraju izvoznici, nema ih mnogo, lako se dogovore. Imaju udruženje prerađivača i izvoznika i dogovorili su se, oborili cenu koja je bila 60-40 dinara na 50-30”, Hranislav Stojanović, proizvođač i poljoprivredni stručnjak.

Otkupljivači neće pred kamere, ali kažu da cenu diktira nekolicina velikih prerađivača. Dok Merošina nema preradu – nekadašnji “Voćar” oronuo je tokom višegodišnjeg stečaja, a propala je i poljoprivredna zadruga. Berači kojima je ovo prilika za zaradu, ne žale se.

Pročitajte i...  Rukomet: Mokra gora pobedila Kuršumliju

Sa petinom ukupne proizvodnje višanja u Srbiji, Merošina spada u najveće proizvođače tog voća u zemlji.

(RTS)


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=468442

22 jun 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Voćari nezadovoljni otkupnom cenom višanja”

  1. Portparol

    Ajde bre sta se žalite? Predizborna je godina a kampanja košta. Biće bolje ta godinu, dve.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up