U kategoriji Kuršumlija, Poslednje Vesti, Reportaža.

Vodopad Soko, skrivena lepota unutar tajanstvene Radan planine

Autor 11 dec 2019

PROLOM BANJA- Nedaleko od Kuršumlije, stare srpske prestonice u začetku vladavine Nemanjića (Bele Crkve u to doba), nalazi se poznata turistička lokacija Prolom banja. Osim po prirodnim lepotama banja je poznata i po lekovitoj vodi koja pomaže u lečenju mnogih oboljenja, prevashodno bubrežnih i mokraćnih kanala.


Da ne bih previše dužio o samoj banji, koja je već opšte poznata i na dalekom glasu, ovu priču počinjem zbog skrivenih lepota Radan planine, koja je ušuškala samu banju u njeno gnezdo. Naime, nekoliko kolometara od centra Prolom banje prema crkvi-brvnari Lazarici, koja ima takođe jako lepu priču i veliku duhovnu vrednost ovoga kraja, na pola puta se nalazi nekako skriveno i stidljivo mali putokaz koji pokazuje unutar šume sa natpisom ‘’Vodopad Soko’’. Zbunjen zbog tog saznanja krećem u nepoznato i pratim znakove. Ušavši  unutar šume, to je kao da ste kročili u neki novi svet, koji vam više liči na neku bajku nego na stvarnost koja se dešava oko vas.

Pročitajte i...  Učenici OŠ „Ratko Pavlović Ćićko“ osvojili drugo mesto na Državnom školskom prvenstvu u streljaštvu

Foto: vladica.artphotos

Netaknuta priroda koja vas fascinira i oduševljava da se pitate ‘’gde je ovo bilo do sada’’, ’’kako za ovo niko ne zna’’. A onda shvatite surovu realnost i zaključite da je to priroda skrivala od nas jer je čovek sklon da ne ceni prirodu i ne poštuje ono što mu ona daje i da trebamo imati mnogo veću svest da čuvamo i cenimo to što nam je priroda podarila. Jer priroda bez nas može a da nije nje ne bi bilo ni nas.

Jesenji oktobarski dani mu daju još dodatnu lepotu opalim lišćem koje vam pravi stazu i grane od prelepih šarenih boja koje samo priroda može napraviti. Sunce koje se stidljivo provlači između stabala i krošnji daje još dodatnu mističnost na putu do krajnje tačke. Prateći uzvodno planinki potok, koji je iznenađujuće bistine, stižem do junaka naše priče ušuškanom između stabala i velike stene. Tu je pokazao svu lepotu i potencijal koji se dugo skrivao od nas.
Biser Radan planine i skriveni ponos Toplice koji treba otkriti…VODOPAD SOKO.

Pročitajte i...  Uz stroge mere zaštite od korona virusa, prokupačka narodna kuhinja priprema i deli 300 obroka dnevno

(Autor Vladica Vasić)


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=475418

11 dec 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

3 komentara za “Vodopad Soko, skrivena lepota unutar tajanstvene Radan planine”

  1. mile

    drago mi je što se razgovara o leotama kuršumlijskog kraja. Nastavite temu i išite što više. Važno je da se širi saznanje i tema o lešotama kuršumlijskog i toličkog kraja

  2. i to ce ode u cevima MHE

  3. Ua mora se filtrira voda da bi bila za piće

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up