Smiley face
U kategoriji Komentar, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Vratite se rode

Autor 17 juna 2018

PROKUPLJE- Kad je spuštena rampa kod silosa, čekajući da prođe voz, možete da ugledate cvetno dvorište, i u njemu figuru – rode! U momentu može i da vas zavara, da pomislite da je prava ptica sletela baš kod nas u Prokuplju.
Ali, koga služi sećanje, pre par godina mi smo se posvađali s rodama. Naime, trojica dečaka su ukrala iz gnezda brižnih roditelja, rode i mužjaka, par jaja. Slučaj je prijavljen i policiji, koja u prvom momentu nije znala kako da se postavi prema ovom problemu.
Ne znamo ni kako je pravno završen taj slučaj, uglavnom, razočarani roditelji su odleteli u neke druge krajeve, kod nekih obzirnijih ljudi.
Da li zbog tog incidenta, ili nekog drugog razloga, ali u Prokuplju s godinama sve više “omanjuju rode”.
Ako pogledate stručnu statistiku iz porodilišta, od prosečno 1500 beba za period od 1975. – 1990. dolazite do broja od 690 beba za period od 2oo8. – 2013.! Slično je i sa godinama koje slede do 2018 – te.
Znamo mi da bi Prokupčani trebali da preduzmu neke korake, da se ne oslanjaju samo na rode, koje, kao što rekosmo, odoše uvređene.
Ali, šala ili ne, simbolika ili nešto drugo, u zaseoku Džepnica opštine Blace, blagonaklono su se odnosili prema svojim rodama, i priraštaj za 2013. godinu govori da je broj rođenih beba – najveći po broju stanovnika u toj opštini.

Prokupčani, dok se ne pomire sa rodama, morali bi svakako da nađu neki alternativni način da dignu prosek makar preko 700 rođene dece. Jer, morate priznati, najlepši ukras dvorišta (svi komplimenti figuri rode), su, ipak, bele dečje pelene koje se suše na letnjem suncu.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=81948

17 juna 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Vratite se rode”

  1. Bojan

    Rode su dosle i ove godine ali neznam gde napravile gnezdo. Na starom mestu nisu ali jos su u nasem gradu.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up