U kategoriji Blace, Poslednje Vesti, Reportaža.

Vredna porodica iz Rašice

Autor 22 jun 2019

BLACE- Porodica Dragan iz blačkog sela Rašice počela je da se bavi proizvodnjom maline  2015. godine. Prvi malinjak podignut na nadmorskoj visini od 900 metara sada je u punom rodu a očekivani ovogodišnji prinos je oko osam tona.

Porodica Dragan iskoristila je sve prirodne potencijale blačkog kraja i u delovima netaknute prirode, okruženim šumovitim proplancima podigla malinjak na površini od 70 ari.

 • Naš cilj je da ovde proširimo zasade pod malinom na oko 1 hektar površine, ističe Nenad Dragan dodajući da je na njihovom imanju zastupljena sorta crni vilamet koja se odlično pokazala u procesu organske proizvodnje koja je ovde zastupljena.

Do malinjaka porodice  Dragan ne stiže se lako jer do njega nas vodi pet kilometara planinskog puta gde jedino terenska vozila mogu da prođu ali u ovom skrivenom predelu krije se pravi raj za organsku proizvodnju voća gde se uz malo tretiranja dobijaju zdravi i kvalitetni proizvodi voća.

Pročitajte i...  Oglas za izbor najboljeg šljivika na teritoriji opštine Blace u 2020. godini

Dok čekaju da uzre plodovi organske maline i krene  prva ovogodišnja berba porodica Dragan privodi poslednje pripreme jer očekuju da će ona doneti kvalitetne i berićetne prinose.

U rad na malinjaku uključeno je tri generacije porodice Dragan, a najmlađa Sara nam je pokazala i ostale prirodne darove kraja u kojem gaje maline, šumske jagode izuzetne krupnoće i slatkoće.

Sve to govori u prilog tome da je imanje porodice Dragan, smešteno daleko u planini idealno za organsku proizvodnju i voća i povrća.

Na površini od 20 ari porodica Dragan, tik uz malinjak sadi i krompir koji je prošle godine dao prinos od tri tone a ovaj krompir izuzetnog kvaliteta i proizveden bez ikakvog tretiranja odplatio je i jedan deo troškova u procesu proizvodnje malina.

Pročitajte i...  Aktivno učenje uz interakciju i motivaciju u edukaciji

Obilazeći ovaj, organski zasad malina zamenica predsednika Opštine Blace Suzana Veljović istakla je da je primer ovih mladih ljudi, poput Nenada i njegove supruge Ivane, za svaku pohvalu a lokalna samouprava opštine Blace tu je da pomogne organsku proizvodnju koja je budućnost poljoprivrede ističući da blački kraj ima idealne potencijale za ovaj vid proizvodnje.

Porodica Dragan, ima i oko 1000 stabala šljiva a planovi ka proširenju organske maline prioritet im je za naredni period.

 

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=468428

22 jun 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

6 komentara za “Vredna porodica iz Rašice”

 1. Svaka cas ko radi on i uspe bravoooooo

 2. Bravo za ovu divnu porodicu,,,

 3. Želim vam sreću i zdravlje.

 4. Desica

  Bravo za porodicu Dragan, a pogotovo za mladog domacina Nenada! Nenad je mlad, vredan covek ispred koga stoji nadam se lepa buducnost, ako nastavi ovim stopama. Opstina je dobro prepoznala njegov trud i njegovo znanje. Takvim mladim ljudima treba pomoci i pruziti im sansu za dalji napredak.
  Rodna ti i ova godina bila,
  Desica iz Idjosa.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up