U kategoriji Društvo, Komentar, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Vremeplov.

Vremeplov: Braća Šulović kupila prvi automobil u Kuršumliji

Autor 30 okt 2017

KURŠUMLIJA- Advokat iz Kuršumlije Zoran Lakić sačuvao je fotografiju iz 1935. godine o dolasku prvog automobila u Kuršumliju.
Šta nam ”priča” fotografija, stara više od sedam decenija, koja je preživela Drugi svetski rat, bombardovanje Kuršumlije 1944. godine i NATO agresiju na SR Jugoslaviju 1999. godine?

Docek prvog automobila u Kursumliji. Na slici braca Sulovic sa porodicama, Vlastimir Lapcevic i prota Josif

– Dede po majci, Đorđe, Momčilo, Miloš, Minja i Mihajlo, zvani Kaja, sinovi Branka i Ruže Šulović bili su čuveni trgovci između dva svetska rata. Ova ugledna i za ono vreme imućna porodica, koja je u Kuršumliji osnovala trgovinsko preduzeće pod nazivom ”Braća Šulović”, posedovala je nekoliko dućana, pekaru i još ponešto, a prvi su u ovom kraju, možda i u Toplici i Kosanici, imali putnički automobil. Prema kazivanju moje majke Dragane (1934) automobil je proizveden u fabrici ”Ford”, a za ono vreme to je bila prava atrakcija – kaže Lakić.
Svečanost povodom dolaska prvog putničkog automobila u ovaj pasivni kraj zabeležio je nepoznati foto-amater u Kuršumlijskoj Banji.
– Moj pokojni ujak Vlastimir Lapčević, rodom iz okoline Brusa, radio je kod braće Šulović, najpre kao šegrt i kalfa, a potom kao trgovac. Kasnije je imao svoj dućan u centru varoši, tamo gde se sada nalazi ”Pivnica”. On je, u to vreme, osim braće Šulović i Bogoljuba Vučkovića, bio jedan od viđenih trgovaca. Posle trgovačkog zanata izučio je da vozi putnički automobil, što je u ono vreme bila retkost pa su ga Šulovići često angažovali kao vozača – kaže Dragica Filipović, penzioner iz Kuršumlije.

(R. Gligorijević, RTV Kuršumlija)

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=71005

30 okt 2017. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up