Smiley face
U kategoriji Blace, Doljevac, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Vučić 12. oktobra u Prokuplju otkriva spomenik junacima Gvozdenog puka

Autor 1 okt 2018

PROKUPLJE- Povodom obeležavanja stogodišnjice oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu i otkrivanja spomenika Drugom pešadijskom puku „Knjaz Mihailo“, poznatijem kao Gvozdenipuk, Opština Prokuplje, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, organizuje bogat kulturno-umetnički program. On će početi 8. oktobra izložbom „Naša istorija, vaša sećanja“, koja će biti otvorena u galeriji „Boža Ilić“. Izložba će, kroz različite fotografije i dokumenta, podsetiti na događaje prilikom oslobađanja srpskih gradova od strane Istočne armije, porodična sećanjana francusko-srpsku vojsku i civilnu solidarnost. Sat vremena kasnije u prokupačkom Domu kulture biće održan kviz učenika osnovnih i srednjih škola u kome će učesnici pokazati koliko znaju o Prvom svetskom ratu i slavnim junacima Gvozdenogpuka.
Ova ustanova kulture će istog dana od 18 časova proglasiti najbolje likovne i literarne radove prokupačkih učenika, koji su pisali na temu „Gvozdeni puk“. Za 20 sati u Narodnom muzeju Toplice zakazano je guslarsko veče podnazivom „Vitez Gvozdenog puka“.

 

 

 

 

 

 

Prezentacijom virtuelne postavke i mobilne aplikacije „Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912-1918“, Narodni muzej Topliceće u 18 sati, ovim delom programa, nastaviti obeležavanje ove važne manifestacije. Promocija dopunjenog izdanja knjige „Besmrtnici Gvozdenog puka“, u kojoj će biti pomenuti poginuli i odlikovani redovi, podoficiri i oficiri, zakazana je za 19 sati u Narodnom muzeju Toplice.
Monodramu „Milunka Savić“ za prokupačku publiku, ali i sve njene goste, izvešće glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta VesnaStanković u Domu kulture u 20 sati.
Svečanosti povodom obeležavanja ovih važnih istorijskih datuma u našem gradu biće nastavljene i 10. oktobra promocijom knjige „Gvozdeni puk“ autora Darka Nikolića u prokupačkom muzeju u 18 sati. U 20 sati u Domu kulture počinje Veče patriotskih pesama.
Za četvrtak 11.oktobar u 12 sati zakazan je Okrugli sto na temu „Gvozdeni puk- najodlikovaniji srpski puk“. Istog dana u 18 biće održana promocija reprint izdanja knjige pukovnika Jovana Naumovića „Sa Gvozdenim pukom 1912.“U 20 sati u Domu kulture bićeodrža nasvečana akademija.
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić otkriće spomenik ovim slavnim junacima na stogodišnjicu oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskomratu 12.oktobra2018. godine u 11 sati.
Sa ovog mesta hrabri junaci Gvozdenog puka, koga su činili borci iz Toplice, Puste Reke i Jablanice, krenuli su u odbranu svoje časti i svog ognjišta, a sada se njima u čast, postavljanjem velelepnog spomenika, Toplica i cela Srbija poklonila i zahvalila.
Ovaj velelpni spomenik je uradio prokupački vajar ČedomirRistić. On će buduće generacije podsećati na junaštvo, istrajnost i nepokolebljivost nadalek očuvenih junaka Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“ poznatijeg kao Gvozdeni puk, kojim treba da se ponose.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=85712

1 okt 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

4 komentara za “Vučić 12. oktobra u Prokuplju otkriva spomenik junacima Gvozdenog puka”

 1. Vesna

  Hvala mu sto dolazi, lep poklon bi bilo da dodju uz njega investitori za nove firme u blace i Kursumliju.

 2. Srdjan

  Svuda stize. Kao Supermario.I na auto put.mostove. televiziju. Rusiju. Kosovo. Stvarno covek ne spava dok reklama i reality traju. Samo napred preCednice.Jos samo ostalo da pomazi neko tele ko V.Drazkovic.Sve ostalo je stigao.

 3. Mile Koprivica

  Junaci Gvozdenog puka … iz Toplice, Puste Ruke, Jablanice… još da su bili iz Kosanice …

 4. Trnavac

  Svaka cast za ovakav gest junacima prvog svetskog rata kojima treba da se ponosimo jer da nije bilo njih ko zna dali bi danas postojali svi mi. Svi mi treba da se 12 oktobra okupimo i odamo pocast GVOZDENOM PUKU.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up