Soko Banja

FAM

FAM

Beauty Solutions Blace
DruštvoKuršumlijaPoslednje VestiŽitorađa

Za 20 godina opštine Kuršumlija i Žitorađa imaće isti broj stanovnika!?

KURŠUMLIJA/ŽITORAĐA- Ako se nastavi ovakav trend opštine Kuršumlija i Žitorađa će za 20 godina imati približno isti broj stanovnika, po oko 12.000.

Ovakav zaključak smo izvukli na osnovu kretanja broja stanovnika od 1991. godine do danas.

Broj stanovnika:     Opština Kuršumlija              Opština Žitorađa     Razlika
Godina 1991.                 23.539                                    19.595               3.944
Godina 2002.                21.608                                     18.207               3.401
Godina 2011.                 19.011                                      16.272               2.739
Godina 2022.                15.905                                     13.941               1.964

 

Podsetimo, prema popisu iz 1953. godine opština Kuršumlija je imala 39.772 stanovnika a opština Žitorađa 22.427.

Demografija je nauka o stanovništvu. Na broj stanovnika na nekom području utiče mnogo činilaca. Mi smo samo uporedili kretanje broja stanovnika na teritoriji ove dve opštine prema zvaničnim popisima stanovnika.

2
2
Soko Banja

Povezano

26 komentara

  1. Moja procena je da će već za 10 godina biti ispod 10000. Zato što svi znamo da mnogo onih koji se na popisu vode da su iz Kuršumlije već odavno žive u Nišu, Beogradu… Drugo posleratna bebi bum generacija je u 60-im i 70-im godinama života. Za očekivati je da će veći fep njih umreti u sledećih 10 godina. A to što neki pišu kako na zapadu sve manje ima belaca i autohtonih stanovnika. Pa to kod je kod nas trend već 30 godina. Koliko njih znate sa 3 ili više dece? A koliko sa jednim ili bez dece? Nemamo šanse ni za goli opstanak po broju stanovnika. Dvoje imaju jedno dete, to dete opet jedno ili ni jedno? Gde su oni koji iz bilo kog razloga ne dožive da imaju decu? Bolest, saobraćajna nesreća… Beograd je već sada pun stranih radnika. Kamo sreće da su Ukrajinci ali njima su sada vrata bogatih zemalja otvorena. Rusi neće ostati. Možda mali broj njih koji se snađu i ne žele bolje. Pakistanci, Indijci, Turci, Afrikanci (ceo kontinent ali najviše iz Ugande) eto tim redom ih je najviše. Poslodavcima je bolji i onaj što mu koža smrdi na bizona nego da daju veće plate. Kad im ga ćerka dovede u kuću kajaće se ali slaba valjda za Srbiju od pojedinačnog kajanja. Uzmite samo broj stanovnika Srbije 1991 i 2022. Već nas je ispod 7 miliona. Zemlja neće ostati pusta, možda će i ti neki stranci uzeti naše Državljanstvo i postati Srbi. Baš kao što je minimum petina Nemaca poreklom sa Balkana, Turske, Poljske… Francuza Alžiraca I Afrikanaca. To je sudbina koja se ne može izbeći. Može ali u teoriji. U praksi ništa pf toga. Da li znate da samo 3 grada u Srbiji beleže rast broja stanovnika? A kad se uđe u detalje u Beogradu su samo Zemun, Surčin, Stari grad (Beograd na vodi) i još dve opštine imale rast broja stanovnika. Naravno dalji rast plata će sprečiti da se vidi da se u Beograd prazni. Priliv iz unutrašnjosti više nije dovoljan da zamaskira broj onih koji odlaze. Ali će da rastom plata tu masku napraviti upravo stranci. Srba je sve manje, ne samo u Kursumliji već u čitavoj Srbiji. Kuršumlija i mnoga druga mesta jednostavno su prešle prag bez povratka. Starost stanovništva i odlazak mladih će je pretvoriti u ono što su danas sela, samo veći, veći starački dom. Govorim o najviše 40-50 godina. Imate po zapadu koliko god hoćete takvih gradića koji su pred izumiranjem. Njih po malo vadi dobar standard pa se po neki stranac i doseli. Ali opet spasa im nema. Malo malo pa u novinama imate gradiće u Italiji, Austriji i Švajcarskoj koji nude primamljive ponude da privuku neke mlađe ljude iz celog sveta. Kasno! Ne znam da je i jedan gradić ili selo ovakva ponuda spasila.

   8
   2
   1. Plate su nikad veće. Standard istočne pamtim veći. Plate više da dižemo nećemo. Bar ne mi preduzetnici. Kome ne valja može odmah ujutru da kupi prnje i da ide de mu bolje.

    4
    11
    1. Koji standard. Plate su 90ih bile u milionima znači bile su najveće. Tvoj problem nisu radnici nego potrošnja i taj standard koji misliš da je nikad bolji. A to je sve zbog lažne vrednosti evra videćeš kad evro bude 200 din pravo stanje stvari.

     4
     4
     1. Ti kad znaš da će da bude 200 dinara onda znaš i kad će? Pa nam reci? Jer evo slušam tu mantru bar 10 godina. Evo da naučiš nešto. Nw mora dinar da pada. To se sad rešava na drugi način. Cene rastu. Tako da dinar opet gubi vrednost ali ne više kroz pad u odnosu na evro već kroz kupovnu moć.

     2. Koje nelocno razmisljanje. Pazi kad bi evro bo 200 din.automobili masine za pranje vesa televiyori ma sve sto uvozimo bilo bi 100 posto skuplje to jest duplo manje uvoznih stvari mogli bi da kupimo. A cene proizvoda koji mi proizvodimo poskupljale bi, mi koji zivimo radimo i primamo plate u Srbiji imali bi duplo manju kupovnu moc. Na dobitku bi bili samo oni kojima rodjaci salju novac, evre iz inostranstva i gastarbajteri kad dodju na odmor. Mi koji zivimo i radimo u Srbiji bili bi smo samo na gubitku.

 1. Ко бабе некакве само се жалите. Некад дични Топличани свака породица имала по десторо ђеце. Јела се проја и качамак ђеца била здрава и способна. Сад сви имају по једно дијете, неко ниједно, скоро свако дијете размажено ма не дају му да игра фудбал у дворишту са дрогом ђецом. Нема вајде драга браћо од кукњаве ама нико жив нам не брани да имамо ђецу него нећемо зинула свима гу… хтели би сви да буду богати да сви имају слуге да сви живе ко на западу. А они се тамо затријеше пола им већ становништва црнци и арапи. Богами ако наставимо овако има да се затремо не требају нам непријатељи. Прочитао сам неђе да у Топлици има највише аутомобила по глави становника у Србији а овамо кукамо немо ђеце нема шта да им се да да једу, нема вртића, нема школа. Није тачно имају и шта једу а има и школа и вртића а и посла има само ко хоће да ради. Е па онда смо сами криви што нема ђеце не можемо да чекамо да нам их неко други створи или да пану с неба, не бива тако. И зато би било вријеме да прекинемо с кукњавом и да стварамо ђецу срамота је више да се брукамо и да лупетамо.

  14
  10
  1. Bolje što nas nema, kakva bi to tortura bila nad tim ljudima i ponižavanje na poslu. Dobro si rekao jela se proja zato što gazde nisu plaćale radnike. Bolje je ovako neka je manje al neka žive ko ljudi.

   8
   3
  2. Dosta sa tom frazom posla ima ko hoće da radi. Posla ima ali para nema. Kada je veća ponuda radne snage zašto bi te neko platio više, a to odmah od tebe pravi siromaštvo. Ima mnogo auta ali su 60 posto krševi. Ti ka da ne znaš kakvi su srbi narod i koliko su spremni da eksplatišu bližnjeg svog bez ikakvih prava kad im se da prilika. Nisu sve zemlje zapada ugrožene ima arapa i crnaca ali ima i domaćih u prilično dobrom broju…tako da

   9
   5
   1. Ova današnja omladina je nezahvalna. Daš im posao oni hoće i da budu plaćeni. Pitajte one iz 90-ih. Ako gazda baci neku kosku ili suva leba, ima za supu ili poparu i dobro je. Ovi danas oće na more, oće kola i to neće juga ili ladu već da beže za Kanadu. Ne dao Bog da se vrate svi Srbi iz sveta. Bilo bi nas preko 10 milona. No u Indoneziji ima 25 puta više pa koja im korist kad su pola gladni. Što jel da nas ima više koje mogu da pošalju u rat? Ajde da zamislimo da nas je okupirala Švajcarska ili Austrija, Nemačka i proglasila svojom teritorijom. Dali nam ista prava i podigli fabrike i standard. Čak i da možemo kao Irska da igramo fudbal i svaki sport pod imenom Srbija. I u pasoš da nam piše Srbija i sve isto kao sad ali smo zvanično deo Švajcarske. Kao što Australija priznaje britansku kraljicu, krunu. Jel bi ste se bunili što živite lepo? Ovako izumiremo.

    6
    2
 2. ПРОКУПЉЕ,БЛАЦЕ,КУРШУМЛИЈА…..ТУ ЈЕ МОЈА ФАМИЛИЈА….ТУЖНО ШТО СЕ СВИ РАСЕЛИШЕ И ОДОШЕ ЗА БЕОГРАД.

  2
  3
  1. Nije tužno. Sve to biologija reguliše. Da ih je duplo više vodu ne bi imali da piju. Pola ne bi nigde radili bili bi maltene socijala. Zato su i otišli zato što nije bilo uslova za život.

   14
  1. Gogi pogledaj cene u Majdanpeku. Ban badava a niko ih ni po tim cenama neće. U ostalom koliko je kuća i stanova prodato zadnjih 10 godina? Ali ne mi jedni drugima, nego da se neki doselio ko nije živeo u Kursumliji. Ma čak i to što su kupili ovde rođeni je zanemarljiv broj. Dal se proda 10 stanova godišnje? Ako neko ima statistiku? Ne verujem.

   5
   4
 3. Pustite suve brojke. Dajte strukturu. Koliko nas je preko 50 godina, koliko preko 60? Mislim da je već sada prosečna starost blizu 45 godina ako ne i blizu 50. A koliko onih do 35. To nam govori mnogo više od samog broja stanovnika.

 4. Sve dok radi fontana i bioskop, ima i nade. A onda kada se više ne budu prodavale karte za bioskop znaćete da na Ljubinom grobu više nema živih.

 5. Moj komšija kaže možda već ove godine Rusi bace neke bombe oni uzvrate i nema da brinemo. Ma čudi me da ovde na zapadu niko ne brine o tome? Novine jedva da neki red posvete ratu u Ukrajini a kod nas puni mediji, specijalne tv emisije. Izgleda se narod u siromašnim zemljama tek drži u poslušnosti? Oni na zapadu uveliko uplaćuju aranžmane za letovanje a nama kažu ćuti vidiš šta se dešava u svetu. Imaš leba dosta ti je. Ćuti. Ta taktika pali svuda u siromašnim zemljama. Prosečne plate u Srbiji su među najmanjim u Evropi. Imaš da jedeš. Ćuti. A Nemac i Francuz parališu celu zemlju. Teško da im je gore nego nama nego ne daju svoj standard.

  11
  2

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button