U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Za nekoliko dana počinje žetva pšenice

Autor 6 jul 2020

PROKUPLJE- Na području Topličkog okruga žetva ozimog ječma je u punom jeku, a već za par dana počinje i žetve pšenice, najvažnije hlebne kulture, koja je u Topličkom okrugu zasejana na blizu  7. 000 hektara.

Prema rečima savetodavca za ratarstvo Radovana Bjelice iz Poljoprivredno stručne službe (PSS) u Prokuplju ovogodišnji rod i kvalitet žita u topličkom kraju je zadovoljavajući.

Prinos ječma ove godine iznosi četiri tone po hektaru dok će prema proceni poljopivrednih stručnjaka prinos pšenice biti veći od 4, 5 tone po hektaru.

„Nevreme i poplave, koje su nadavno zadesile toplički kraj odložile su dozrevnje hlebnog zrna i početak žetve, tako da ona u ovom kraju kasni čitavih 15 dana, istakao je Bjelica  i podsetio da se u neke njive nije moglo ući od blata, a da je poleglo žito onemogućavalo  kombajniranje.

Pročitajte i...  U petak više od milion građana dobija od države po 18.000 dinara

On je naglasio da je žito stiglo za žetvu u Žitorađi, dok je na području Prokupalja i Kuršumlije žetvu moguće obaviti samo polovično pošto u njihovom planinskom delu tih opština pšenica još uvek nije dovoljno sazrela za žetvu.

Kako je ocenio Radovan Bjelica, u svakom slučaju najvažniji posao u Toplici treba što pre obaviti kako žeteoce ne bi ponovo omela i zaustavila kiša, a što se tiče planinskog dela Topličkog okruga, mišljenja je da će i tu žetva biti završena do kraja jula meseca .

Cena  kombajniranja ostala je na nivou prošlogodišnje i iznosi od 11 do 12. 000 po hektaru.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=483447

6 jul 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

1 komentar za “Za nekoliko dana počinje žetva pšenice”

  1. Buda

    7000 hektara. Pa odakle ovoliki parlozi. Podatak je lazan i verovatno uzet iz predatihzahteva za registraciju gazdinstva. Pa moj prijjatelj prjavio 30ari krompira a kupuje ga unazad desetak godina

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up