U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Za obrazovanje nikad nije kasno – Romkinje iz Prokuplja rešile da završe školu u petoj deceniji

Autor 7 mar 2021

PROKUPLJE- Želja da se opismene u četvrtoj i petoj deceniji života podstakla je nekoliko Romkinja iz Prokuplja da u školi za obrazovanje odraslih završe osnovnu školu. Nastava je organizovana po novom programu, a pored njih osnovno obrazovanje stiče još stotinak učenika.

Četrdesetšestogodišnja Arifi Kadenđik najstariji đak osnovne škole za obrazovanje odraslih u Prokuplju učenje je shvatila kao jedinu šansu za bolji život. Odlučna je u nameri da se više ne stidi svog neznanja i zato ulaže ogromne napore da savlada sve zadatke.

„Sada želim da završim moju školu, da bih ostvarila nov život, nova prava. To znači da učimo, da pišemo i da čitamo. Mora da se trudi čovek da bi to sve naučili,“ želja je Arifi Kadenđik, učenice šestog razreda.

Priliku da završe osnovno obrazovanje po posebnom programu dobili su i kadetski šampioni Srbije u boksu, šesnaestogodišnji Bajram Mustafović i godinu dana starija Svetlana Mitrović.

„Kad završim ovu školu hoću da upišem srednju da budem vozač,“ namerava Bajram Mustafović, takođe učenik šestog razreda.

Svetlani Mitrović, učenici osmog razreda, kako kaže, nije bilo teško da uči jer želi da završi osnovnu školu da bi upisala srednju medicinsku da pomaže drugima.

Sa 130 đaka, od prvog do osmog razreda, radi četrnaestoro nastavnika, psiholog i pedagog.

„Nastavni plan i program se sprovodi kroz tri ciklusa. Imamo polaznike od petnaest godina pa naviše. Svi oni koji završe osnovno obrazovanje odraslih do svojih sedamnaest godina imaju pravo da nastave redovno obrazovanje u srednjim školama. Takvih polaznika ove godine imamo sedam ostali to mogu vanredno ili da završe neki od zanata ili ono što im pruža nacionalna služba za zapošljavanje“, navodi Snežana Damjanović, direktorka škole za obrazovanje odraslih u Prokuplju.

U poslednje tri godine 30 učenika koji su završili osnovno obrazovanje nastavilo je redovno školovanje u nekoj od srednjih škola, a 20 se zaposlilo.

(Izvor RTS)

0
0

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=492106

7 mar 2021. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions