U kategoriji Blace, Poslednje Vesti, Reportaža.

Zadnja kuća Šljivići!

Autor 28 dec 2019

BLACE- Paketići puni slatkiša, igračaka, odevnih predmeta, životnih namirnica za kuću, koje je ovih pretprazničnih dana, porodici Šljivić sa troje maloletne dece  uručila Suzana Kaplarević iz Blaca, mnogo su obradovali Strahinju, Milicu i Valentinu.

Ono što ovi mališani žele, ipak je – dom bliži školi, jer oni žive u brdima planinskog sela nadomak Blaca.

Troje mališana, Strahinja(11), Milica(7) i Valentina (2) Šljivić, sa roditeljima Julijanom i Dobrivojem, i starijim bratom, žive u zadnjoj kući blačkog sela Popove. Njihove želje, razlikuju se od svojih vršnjaka, jer životni uslovi, naterali su ih da razmišljaju mnogo zrelije.

Težinu mesta gde žive, oko 4 kilometara udaljeno od sela, u brdima, ovog ionako planinskog kraja, najbolje su na svojoj koži osetili osnovci, Strahinja i Milica, koji do škole, peške, jednim delom kroz šumu, putuju više od sat vremena. Po kiši, snegu, blatu…

Njihova novogodišnja i jedina želja je da imaju dom bliži školi.

Iako odrastaju na vrhu brda, daleko od očiju javnosti, postoje ljudi koji su se ovih dana, ipak setili njih. Porodica Kaplarević iz Blaca, na trenutak im je vratila osmeh na lica, i veru da je njihova želja o domu bližem školi, na korak više do ostvarenja.

Paketići punih slatkiša, igračaka, odevnih predmeta, životnih namirnica za kuću, koje im je ovih predprazničnih dana uručila Suzana Kaplarević iz Blaca, Strahinju, Milicu i Valentinu mnogo su obradovali, baš kao i činjenica da se neko setio na njih.

U domu gde slučajnih prolaznika, ali ni komšija, nema u strogoj blizini, vlada predpraznična atmosfera, koju ulepšava žagor dece koja Šljivićima vraćaju veru u život i bolje dane.

Selo Popova, nalazi se na četvrtom kilometru od Blaca, a isto toliko od centra ovog planinskog sela i škole, daleko je kuća porodice Šljivić koja živi od najniže porodične penzije koju prima najstariji Julijanin sin iz prvog braka.

Materijalni status i činjenica da Strahinja i Milica, moraju svakodnevno do škole da pešače više od dva sata u oba pravca, daleko su od dobrog, ali vera da će im neko pomoći da se deci izgradnjom stambenog objekta bližem školi, olakša put do škole, još uvek živi.

Suzana Kaplarević, koja je ovih dana sa mnogo lepih poklona zakoračila u njihov dom, mnogo ih je obradovala a ona je istakla da je ovo samo prvi korak ka njenom budućem humanitarnom radu, kojim želi da se u budućnosti posveti.

  • Na ideju sam došla tako, što moj muž koji je inače, sveštenik, često pričao o tome kako se obilazeći parohiju sreće sa porodicama koje žive u teškom materijalnom stanju. To mi je pobudilo želju, da nekome od njih pomognemo, jer dečiji osmeh nema cenu. Trudiću se i dalje da pomažem ljudima onoliko koliko sam u mogućnosti, jer humanosti nikad nije dosta.

Dolazeći do porodice Šljivić, shvatila sam koliko je ovim mališanima zaista težak i naporan put do škole i nazad. Prvo što sam ih pitala bilo je – šta im je najveća novogodišnja želja, a oni su rekli – Dom bliži školi. Ja ovom prilikom apelujem na sve dobre ljude, koliko su u mogućnosti da pomognemo ovoj porodici i ovim mališanima, da im se ostvari ova velika želja, istakla je Suzana Kaplarević koja je  Šljivićima, a posebno ovim mališanima, bila najdraži gost.

Kako smo od majke ovih mališana saznali, njih šestoro žive samo od porodične penzije, a ono što joj najteže pada je upravo daljina puta do škole, koji njena deca svakodnevno moraju da prevale.

Otac, Dobrivoje, plućni je bolesnik a nedavno je imao i povredu noge pa je trenutno prikovan za krevet. Kroz suze i drhtavim glasom , jedva je smogao snage da uputi apel svima koji su u mogućnosti da im pomognu da dobiju dom bliži selu i školi u kojoj joj deca idu.

Strahinja će inače, od naredne godine kao đak petak, u školu morati da putuje još četiri kilometara dalje, jer će morati da pohađa školu u Blacu iz razloga što u Popovi postoji samo četvorogodišnja škola.

 

 

 

0
0

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=476204

28 dec 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

3 komentara za “Zadnja kuća Šljivići!”

  1. Mestanin Cungule

    Zašto im opština ne kupu neku kucu koja je bliza skoli, toliko ima praznih kuca? Ovo treba da sazna Aleksandar Vučić.

  2. Mestanin

    21 vek bruka za opstinu.

  3. ....

    Kad mu se ponudila kupovina kuće u selu ili gradjevinski materijal da zida novu, uzeo je materijal, kako zaboga da napušta očevinu. A sad moli, žao mi je decu jer su mnogo dobra deca i zbog njih treba pomoći, što se njih matorih tiče nije mi ih žao uopšte.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions