U kategoriji Komentar, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

Zašto ministru Krkobabiću smeta Kuršumlija?

Autor 18 jun 2019

KURŠUMLIJA- Ne može čovek da ostane ravnodušan kada državni zvaničnici daju izjave koje su u najmanju ruku neprimerene i neozbiljne, kakva je izjava ministra Krkobabića, kada je gostujući u jutarnjem dnevniku na nacionalnoj televiziji, u nedelju 16. juna ove godine, izjavio: „…Evo, sledeće nedelje smo u Kuršumliji, evo jedan lep pravi predlog, Kuršumlija turska reč, predlog akademijskog odbora, naš predlog, predlog tima, da vrati stari naziv Bele Crkve, tu su postojala tri manastira bele boje, i zvala se, mesto se zvalo Bele Crkve, hajde da krenemo od toga, a onda ćemo korak po korak, daćemo primere agrarnih gradića, kako izgledaju, kako treba da fukcionišu…“
Poštovani gospodin ministar Krkobabić bi trebalo da zna, pošto je dobio zadatak da oživi srpsko selo, on koji nikad nije živeo na selu, da opština Kuršumlija ima mnogo većih problema nego što je promena imena (koja neće doneti ni jedno novo radno mesto).
Kuršumlija se već decenijama suočava sa problemom kao što je velika migracija stanovništva, nema novih investicija, sela se polako gase i ostaju pusta ….
Podsetio bih gospodina ministra da kuršumlijska opština ima 92 sela od kojih su 9 potpuno prazna, i to uglavnom ona prema administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom, da se opština Kuršumlija prostire na 952 kvadratna kilometra, i da ima najdužu administrativnu liniju prema Kosovu i Metohiji od 105 km. Takođe bih podsetio gospodina Krkobabića da je tadašnja Toplica, sadašnja Kuršumlija imala i ima dva manastira, a ne tri kako je rekao, koje je sagradio Stefan Nemanja, rodonačelnik loze Nemanjića i, da nisu bila bele boje već su krovovi bili prekriveni olovom i presijavali se na suncu pa ih je narod prozvao Bele Crkve.
Gospodin ministar očigledno ne poznaje dobro istoriju Kuršumlije, ali bi da menja ime koje je krasi nekoliko vekova. Neka gospodin ministar prvo vrati život i sjaj Kuršumliji i njenim manastirima pa neka potom iznosi ovakve u najmanju ruku sulude ideje. Ukoliko želi da se bolje upozna sa znamenitostima opštine Kuršumlije ja mogu dati svoj skromni doprinos i upoznati ga sa njenim znamenitostima i bogatstvima.

Pročitajte i...  Obaveštenje za građane koji su se mejlom prijavili da žele da prisustvuju koncertu Jadranke Jovanović

Nikola Dragović,
diplomirani politikolog iz sela Rudara, opština Kuršumlija


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=468263

18 jun 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

20 komentara za “Zašto ministru Krkobabiću smeta Kuršumlija?”

 1. Nevena Minić

  Svaka čast,
  Sve su u životu rešili samo ime im smeta.
  Sramota

 2. Uopste mi nije jasno zasto je Kursumlija poslednja rupa na svirali u ovoj drzavi .Banalan primer registraciona tablica Kursumlija je nema a mnogo manja mesta su je dobila da ne pricamo o infrastrukturi o selima i njihovom ozivljavanju …

 3. njemu smeta i sumadija…sve sto je ispod beograda…to planiraju da otudje…

 4. pa on nezna drugo sta da uradi pa ajde da menja imena ko da je njegov grad

 5. Miša

  Nije problem ime Kuršumlija većnimena sela u Toplici koja su zadržala šiptarska imena poput:Kastrata,Tmava,Kaludra,Spance,…i još mnoga

 6. Mile

  Pod hitno pokrenuti postupak promene šiptarsko turskih imena sela u Toplici.

 7. Pijandura skreće pažnju s glavnih problema i mahinacija

 8. Ma ne menjati ime to je najlepše i tako zna se šta predstavlja i da ga tako znamo i volimo

 9. Covek ne zna sta prica,kao da je iz druge dimenzije.

 10. Dragoljub

  Nadam se da ce ovaj tekst videti i neko iz nase opstine, kao i ministar koji ce je posetiti.
  Valjda su nasi opstinari pripremili predloge kako da udahnu tracak nade nasim ljudima koji u sve vecem broju odlaze, iz vec polu-praznih sela, u potrazi za hlebom.
  Jer ako nemaju sta da mu predloze, a trebalo bi da oni najbolje znaju sta je dobro za nas, a on ima ovakve predloge, bice to samo jos jedan gala rucak o trosku poreskih obveznika…
  Dobra stvar je, sto cemo uskoro znati da li jeste ili nije jos samo jedan rucak ili neki valjani podsticaji nasem seljaku!

 11. Kako se ne pita zašto Kuršumlija izumire kao grad da ne pričamo o selima. Zašto je vreme stalo još 60ih godina. Od tada ništa nije izgradjeno. Fabrike koje su osnivali takoreći polupismeni ljudi su izdržavale ceo grad. Zar je moguće da sve to izumre i da sad ne postoji ništa. A on priča nebuloze.Ministar je pokazao koliko nema pojma.

 12. Bravo Nikola,sličan komentar sam mu i ja napisala.Naziv grada nije važan,važno je da nam grad i sela ožive.Da se otvori neka fabrika,Kuršumlijska banja.Da mladi dođu do posla i da ostanu da žive u svom zavičaju.Bolje je da nas i ne obiđe,da slušamo hvalispeve!!!Neka prošeta do Podujeva!!!

 13. Smeta njemu mozak ocigledno cim tako trucka nek se pogleda u ogledalo a nas grad da ne dira sve je to ista bagra prijatelji moji

 14. Svuda otvorise po neku fabriku ali u Kursumliju nista .
  Kolko radnih mesta u Prokuplje a radnike iz Kursumlije.
  Dali to neko smisljeno i planski prazni nas grad kao i sela sto su nam opustela.
  Poeeska, katastar i ko zna sta sve jos sve glavno u prokuplje.
  Prekrstise skole sad oce i naziv grada .
  Mozda nam i opstinu ugase .
  U srecno vrem smo je imali u Raci i Merdaru a sada.
  Gde smo i ko smo sada.
  Sta nam je sa nevidljivom fabrikom.
  Zasto Kopaonik opet propada.
  Ko prazni i unistava nas grad.
  ZASTO GOSPODIN VUCIC NE ZAKAZE DOLAZAK I OMOGUCI PRIJEM NEKOLIKO GRADJANA KOJI CE MU PRESTAVITI ISTINU I TUGU STVARNOSTI I PROBLEMA.

 15. Nenad

  Može li ovako: BelEcrkvansko-podujevska ekonomsko-tehnička gimnazija “Jovan Krkobabić” iz Belih Crkava, sa sedištem u Kuršumlijskoj Banji. Mislim da to osnivaču dinastije Krkobabić dugujemo, bar toliko. Sine Milane, ruku pod ruku sa Šarčevićem, i to da nam završite.

 16. Filolog

  Kako to da nikom još ne pade napamet “genijalna” ideja da menja ime Ćupriji i još desetinama mesta u Srbiji koja nose turska imena. Po toj logici nestali bi i Dorćol, i Kalimegdan, i Tašmajdan, i Majdanpek, i Surdulica…

  • Filozof

   Surdulica nije turski, već vlaški, a moram da se osvrnem i na komentare da postoje imena sela na albanskom. Postoje, ali to nisu Spance, Tmava, Kaludra, itd. Već Đake, Ljuša na pr. Ne treba mešati prezimena koja su po selima uzimali kad su se iseljavali iz Toplice posle 1878. godine, sa tim da su te reči albanske.

 17. Pi Ar

  Ministar Krkobabić je veliki zaljubljenik u lepote koje pripadaju opštini Kuršumlija i učiniće sve da sačuva prirodu naše opštine. Za njega fabrike ne dolaze u obzir jer zagadjuju prirodu. Mi ili ćemo živeti od turizma ili ćemo nestati a priroda će biti još lepša.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up