U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Završena priprema dokumentacije za autoput Niš-Pločnik

Autor 3 jul 2018

BEOGRAD- U sredu 04. jula, sa početkom u 11 časova, održaće se završna radionica postojeće faze pripreme projektne dokumentacije za projekat izgradnje autoputa E-80 Niš (Merošina)-Pločnik (Beloljin).

Na ovoj radionici će se predstaviti rezultati idejnog projekta, studije opravdanosti i studije uticaja na životnu sredinu.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Završna radionica za

“Idejni projekat i studiju opravdanosti za deonicu Niš – Pločnik autoputa na koridoru Orijent-Istočni Mediteran(Ruta 7) u Srbiji”  

  Beograd, 4. jula 2018

 

Nalazi studije “Finalni idejni projekat, studija opravdanosti i studija uticaja na životnu sredinu za deonicu Niš-Pločnik autoputa Niš-Merdare” će biti predstavljeni na završnoj radionici u Beogradu, 4. jula 2018. u 10:30 časova u hotelu “Metropol Palace”.

Studija doprinosi budućoj izgradnji efikasnije i bezbednije putne komunikacije između Niša i Prištine, duž koridora Orijent-Istočni Mediteran (E80/Ruta 7). Poznat  takođe i kao ‘Autoput mira‘, ova putna veza je od većeg značaja za teretni i putnički saobraćaj Zapadnog Balkana obzirom da je najkraća veza u regionu između luke Drač na Jadranskom moru i jugoistočne i centralne Evrope, kao i sa mediteranskim i crnomorskim zemljama.

Pročitajte i...  Todići zasadili još šest hektara vinograda

Studija se fokusira na prvih 40 km, od Niša do Pločnika. Finansirana je putem donacije Evropske unije kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF). Provedena je od strane Infrastrukturne podrške projektima 4 (IPF4) odnosno konzorcijuma koji vodi COWI A/S (Danska) u bliskoj saradnji sa Javnim preduzećem “Putevi Srbije” (WBIF promoter projekta). Studija je započeta 2016. godine. Konzorcijum je nedavno predao predlog Idejnog projekta, sa Studijom opravdanosti i izveštajem Studije o proceni uticaja na životnu sredinu. Posebna Studija o proceni uticaja na prirodno i društveno okruženje je takođe pripremljena za potrebe Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), dve međunarodne finansijske institucije (IFI) uključene u finansiranje ovog autoputa. Rezultati finalne Studije opravdanosti ukazuju na pozitivnu ekonomsku dobit od 11% a koja uključuje sve ekonomske troškove i društvene koristi (uštede u vremenu putovanja, smanjene troškove eksploatacije, umanjene posledice nezgoda, umanjene uticaje na životnu sredinu, itd.). Više detalja o zaključcima studije biće obezbeđeno 4. jula, tokom radionice.

Pročitajte i...  Raspisan tender za Industrijsku zonu, Laketić: Glavni parametri za dovođenje investitora broj zaposlenih i visina plate

Evropska unija je, kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan, obezbedila takođe i 4,8 miliona evra donacije za izradu Projekta za građevinsku dozvolu ove deonice. Ove usluge bi trebalo da započnu u trećem kvartalu 2018. godine. Ovime donacija Evropske unije za pripremu projektne dokumentacije,  do danas, dostiže ukupan iznos od 9,4 miliona evra. Takođe,  JASPERS (Zajednička pomoć za podršku projektima u evropskom regionu) je obezbedila tehničku savetodavnu podršku tokom pripreme ovog projekta.

Dodatno, Srbija je  WBIF podnela predlog investicione donacije Evropske unije za finansiranje u iznosu od 41,4 miliona evra kako bi finansirala približno 20% građevinskih radova deonice od Niša (Merošina) do Pločnika (Beloljin). Ova donacija, uključena u paket Agende povezivanja koji je predstavljen u Sofiji, na samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana, 17. maja, je dobila političku podršku i biće prosleđena za konačno odobrenje u decembru 2018. godine. Donacija Evropske unije biće dopunjena zajmovima EIB i EBRD kao i učešćem korisnika.

Za više detalja o studiji, molimo kontaktirajte:

  • G-đa Iro Dimitriadou, Stariji rukovodilac projekta, Podrška infrastrukturnim projektima, Tehnička podrška (IPF4), Email: iro.d@wbif-ipfeu; Tel: +381 11 4048 110
  • G-din Danko Gavrilović, WBIF Predstavnik za R. Srbiju, Email: danko.gavrilovic@ificoord.eu; Tel: +381 11 4046 862
  • G-din Aleksandar Đorđević, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Email: aleksandar.djordjevic@eeas.europa.eu
Pročitajte i...  Opštinska izborna komisija proglasila izbornu listu "Grupa građana Spasimo Kuršumliju vreme je -Nebojša Krstić"

Za više detalja o autoputu od Niša do Prištine i/ili drugim WBIF projektima u Srbiji, molimo potražite na www.wbif.eu.

 

Šta je Investicioni okvir za Zapadni Balkan?

Investicioni okvir za Zapadni Balkan je platforma za finansiranje lansirana u decembru 2009. godine od strane Evropske komisije, zajedno sa Razvojnom bankom Saveta Evrope (CEB), Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), Evropskom investicionom bankom (EIB), bilateralnim donorima i korisnicima unutar Zapadnog Balkana, sa svrhom obezbeđenja finansiranja strateških projekata ovih partnera/korisnica. Kvalifikovani sektori uključuju infrastrukturni razvoj u zaštiti životne sredine, energetici, saobraćaju, društvenom i digitalnom sektoru kao i razvoju privatnog sektora. KfW i Svetska banka su se naknadno pridružili platformi. U julu 2017. godine, KfW je postala partnerska organizacija.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=82488

3 jul 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

2 komentara za “Završena priprema dokumentacije za autoput Niš-Pločnik”

  1. predrag1

    Ma viste studio vec uradili i rutu puta ,Nego treba pare za put .Usgred ako se ikad taj put pravi bice postarom ,sumnjam da nece neko dase ovajdI od ovih nasih?

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up