U kategoriji Poslednje Vesti, Prokuplje, Reportaža.

Žena svog života, Aska i prava Srbijanka

Autor 11 jul 2020

PROKUPLJE – Lako je pisati, stvarati, živeti, kada imaš na koga da se ugledaš, kome da „skineš kapu“, o kome da pričaš neke lepe reči. Možda nije ni sanjala da ću baš ja, njen učenik ( nadam se dobar ) da kažem koju o tome koliko je zaslužna za sve što danas jesam u stvaralačkom svetu.

Srbijanka Stanković, privatna arhiva

Srbijanka Stanković je žena Aska. Jedna prava Srbijanka, mudra i pronicljiva, koja je ispravljala loše odabrane termine u prvim detinjastim pisanijama. Možda je na prvom mestu njena diploma profesora srpske i svetske književnosti, ali je ipak važnija njena diploma čoveka, koju je teško dobiti u današnje vreme. Prokupačka Aska je žena, majka i umetnica, koja je svoje pisanje i rad oplemenila i obogatila Kalinom i Lazarom, a njen suprug Miloš je njena ljubav, koja se ogleda u svakoj njenoj reči, a da to nije patetika i stereotip. Jer ljubav nikada nije stereotip.

Kada sam se pojavila u nekadašnjem „Art klubu“ prokupačkog Doma kulture, da pročitam koji naivan stih, desila mi se Srbijanka. Ona je bila tadašnji predsednik Književne omladine Prokuplja. Njen crveni rokovnik beležio je pažljivo svaki pomak u stvaranju mladih. Ona je moja pokretna knjiga iz koje iskaču reči, pune i stvarne, reči koje čine da zablistaš u sopstvenim delima.

Požrtvovanost i posvećenost svakom našem stihu, iznedrila je zbirke pesama i mnogo mladih književnih nada u Prokuplju.

Kada sam počela da radim sa decom, mladim stvaraocima lepe pisane reči, Srbijankina bezuslovna podrška i ideje, probudile su u meni još veći poriv da Književna omladina Prokuplja bude primer u Srbiji. Danas smo ponosni, što se to i ostvarilo.

Kada smo se prvi put videle na kafi, nakon dužeg perioda, ostalo je zabeleženo da sam ja mama, koja nije stigla da doručkuje i koja poput Pantića iz poznatog filma, užurbano vadi polovinu bureka iz torbe i pokušava da pojede nešto, dok se govori o planovima rada. Tog događaja se sećamo i sada, kada je i Srbijanka majka. Sve su stvari jasne. Majka može da radi više poslova odjednom i da ima više ruku, nego što je mogla da zamisli.

Zato je Srbijanka posebna žena, Aska koja borbenog vuka ima u grudima, da kada zatreba, kida lepim rečima sve tuge i zlobe ovog sveta.

Kada bi trebalo da biram, ko će da ispravlja moje krivo napisane reči, to bi ponovo bila Srbijanka Stanković, koja ume da prepozna gde je zapeo nečiji stih.

 

0
0

Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=483627

11 jul 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions