Smiley face
U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

“Žene juga” predstavile programe za promociju ženskih prava

Autor 10 jula 2013

PROKUPLJE- U okviru Kulturnog leta u Prokuplju su gostovale predstavnice organizacije “Žene juga” iz Pirota, koje su predstavile programe kroz koje pokušavaju da promovišu i da se izbore za ženska prava.

zene juga 2

Posetioci Narodnog muzeja Toplice imali su mogućnost da vide kako žene iz Pirota okupljene oko ove organizacije, kroz film, slikarstvo ili druge aktivnosti žele da ohrabre pripadnice lepšeg pola da se udruže i ostvare svoja prave.

Kroz kratkometražne dokumentarce u kojima se javnosti obraćaju žene manekenke, poljoprivrednice, film u kome o svom životu govori žena koja je svoj vek provela u tradicionalnoj srpskoj porodici, žene koje svojom kreativnošću, glasom, pišu stranice srpskog narodnog  stvaralaštva, sve njih su kroz 12 kratkometražnih filmova Srbiji i svetu predstavile članice organizacije “Žene juga”.

Predstavnice ove Organizacije Gordana Simonović Veljković i Marija Penčić kažu da ovi kratkometražni dokumentarci i njihova kampanja, koji imaju za cilj osnaživanje žena, nailazi na podršku u celom regionu.

– Obilazeći ne samo Srbiju već i druge države na Balkanu, uvidele smo da je položaj žene svuda dosta težak. Svojim primerom želimo da pokrenemo žene u malim sredinama da se okupe i tako udružene naprave proboj u svetu umetnosti, biznisa ili bilo kojoj drugoj sferi društvenog života – objasnila je predstavnica “Žene juga” Gordana Simonović Veljković.

Za ovo druženje, likovno stvaralaštvo, koje nastaje u okviru ove pirotske organizacije, Prokupčanima je predstavila Dragana Dragutinović, dok je svoj štand imao i prvi ženski biznis forum “Ternipe”, koji okuplja romske žene. U okviru njega one izrađuju suvenire, nakit i ukrasne predmete, i na taj način im je pružena mogućnost da ostvare prihode.

zene juga 1   zene juga


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=464

10 jula 2013. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up