U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Žetva u punom jeku

Autor 12 jul 2019

PROKUPLJE- Na teritoriji Grada Prokuplja žetva je u punom jeku. Pre nekoliko dana krenula je i žetva i pšenice, koja je na području grada Prokuplja posejana na površini od blizu 2.000 hektara.

-Prvo se krenulo sa žetvom ječma, koji se nalazi na površini od oko 700 hektara. Očekuje se da prinosi ove ratarske kulture budu u proseku od 3.500 kilograma po hektaru, izjavio je savetodavac za ratarstvo u Poljoprivredno stručnoj službi u Prokuplju Radovan Bjelica i dodao da su ovi prinosi na nivou prošlogodišnjih.
Kada je reč o pšenici, tu su prinosi, u odnosu na prošlu godinu, slabiji za nekoliko procenata, ali je kvalitet bolji.
-Zbog dugotrajnog sušnog perioda, jesenja setva nije se mogla obaviti u optimalnom roku. Isto tako, najveći broj poljoprivrednika nije adekvatno i na vreme primenio zaštitna sredstva i upotrebio mineralna đubriva. To je osnovni razlog što se prinosi pšenice po hektaru kreću oko 3.500 kilograma, rekao je on i dodao da su na pojedinim parcelama, gde su primenjene sve adekvatne agrotehničke i zaštitne mere, ti prinosi i veći.
Svoje usluge, kombajneri naplaćuju od 12.000 do 14.000 dinara po hektaru.
Bjelica apeluje na sve ratare da nakon žetvenih radova ne pale slamu na svojim parcelama.
Ako vremenske prilike budu povoljne, očekuje se da ovaj najvažniji letnji poljoprivredni posao bude završen do kraja jula.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=469287

12 jul 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up