U kategoriji Blace, Doljevac, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Žitorađa snabdeva bostanom ceo region

Autor 9 jul 2019

ŽITORAŽA- Sela u opštini Žitorađa ovih dana su najveći snabdevači bostanom u regionu. Berba je zbog vremenskih prilika tokom proleća kasnila desetak dana i rod je nešto mani od očekivanog, ali su proizvođači zadovoljni cenom od dvadesetak dinara po kilogramu.

Proizvođači bostana u dobričkim selima, gde se ova letnja poslastica gaji na preko hiljadu hektara, ovih dana su na nogama. Stotine tona ovde se ubere dnevno i isporučuje kupcima direktno ili preko ovdašnje kvantaške pijace. Iako cena pada iz dana u dan, očekuju da će ipak nešto i zaraditi, jer bostana, kažu nema dovoljno.


“Dobrom rodu i kvalitetnom bostanu i ove godine mogu da se nadaju oni proizvođači, koji su uspeli da dopreme vodu do parcela i obezbede navodnjavanje, tokom sušnih letnjih meseci. Elektrifikacija polja, koju očekuju godinama, značajno bi olakšala proizvodnju i povećala prinose”- kaže Saša Jovanović, proizvođač bostana iz Pejkovca.

Pročitajte i...  U bioskopu u Blacu film "Istinita priča o Kelijevoj bandi"

Iako sve što se ovde proizvede nađe put do kupaca, veliki proizvođači kažu da se već sada oseća nedostatak radne snage.
“Sve je veći broj nas mladih, koji svoju budućnost vidimo i na nekom drugom mestu, iako ovde imaju gotovo idealne uslove za proizvodnju hrane”- ističe Vladan Petrović, proizvođač bostana iz Pejkovca.

U Pejkovcu će i ove godine, 26. jula biti organizovana šesta po redu Bostanijada, gde će se, između ostalog, govoriti i o sadašnjem trenutku ali i o perspektivi u proizvodnji bostana, koji se ovde gaji već decenijama.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=469169

9 jul 2019. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

9 komentara za “Žitorađa snabdeva bostanom ceo region”

 1. U Toplici žito dobro rađa Lubenica ovde je najslađa .

 2. Olgica

  Posaljite malo lubenica i u Beograd, a ne da jedemo lubenice MADE IN ALBANIJA,

 3. Pejkovac snabdeva celu srbiju

 4. 2 avgusta bostanijada ispravka

 5. preko reku

  Žitorađa ne zna ni kako se jede bostan (do skoro su ga razbijali o zemlju i tako jeli) a kamoli da snabdeva nekog. Region snabdevaju proizvođači preko reke (kako ih oni sa prezirom zovu) iz sela Đakus, Pejkovac, Samarinovac, Držanovac….Žitorađa se umešala i u organizaciju Bostanijade pa je iz godinu u godinu i ta manifestacija sve slabije posećena. Tako da……pogrešan naslov, jer Žitorađa nema veze sa bostanom poštovani gospodine M. Đorđeviću.

 6. Milan Žitorađa

  Opština Žitoradja. Niko vas iz Žitorađe ne mrizi i nemojte o manirima te kako se jede bostan. Lep pozdrav sa ove strane reke 😉

 7. Žitorađa

  A vi hoćete da vam Žitoradja da milion dinara za bostanijadu a da se ni malo ne umesa?

Komentari su zatvoreni

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up