Smiley face
U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Život je vašar!

Autor 11 sep 2018

PROKUPLJE- “Vašar je bio, a na vašaru …” I tako svake godine. Osim raznovrsne robe, ništa raznovrsnije nego što se svake subote može naći na niškoj pijaci i buvljaku. Slika uglavnom ista.
Obeležen prostor za tezge, koje se po pravilu skupo naplaćuju. Tako da se prolaznik-kupac često zapita, koju vajdu vidi prodavac vašardžija što se ceo dan čvrlji na suncu bez zaklona i vode. Ali, valjda on ima neku svoju računicu.

U svakom slučaju, ubedljivo najglasniji i verovatno najprofitabilniji je svakako ringišpil, koji prvi dolazi, a zadnji odlazi s vašara, a za to vreme debelo izmaltretira stanovnike okolnih naselja svojom “turbo” muzikom.
Zainteresovane dečurlije će uvek biti na ringišpilu, vozićima i ostalim skalamerijama za zabavu, a i odraslih, kojima je, eto, tradicija da obiđu vašar, “izedu pleskavicu” i “izuju” ladno pivce.
Ako se nađe i po neka drška za sekiru, drvene grabulje ili vile, eto ispunjene posete ovom šarenom događaju, koji neki iz udaljenih sela željno očekuju godinu dana, a deca da porastu i steknu pravo da i oni obiđu ovaj radosni gužvanjac.
Nađe se tu uvek i potrebnih i nepotrebnih artefakata, ali za svakog bude po nešto.
Gospođe se najčešće interesuju za cveće, kojeg nikad ne nedostaje, i sve ga je više, svih boja i vrsta.
Deca se uvek s radošću okupljaju oko kućnih ljubimaca, radujući se akvarijumu, po kome plivaju šarene ribice, a ima i onih zlatnih, što ispunjavaju želje … A tek papagaji i ptice pevačice, prosto se takmiče čije je perje lepše i fascinantnije, a pesma lepša …
Sjajni baloni ipunjeni helijumom, lebde iznad gužve, često po neki i pobegne, ili je namerno pušten u beskonačne visine, namenjen nekom, jer je najčešće u obliku srca …
U glavnom, vašar je vašar, pa čega god bilo ili ne bilo na njemu, valja ga obići.
Zbog tradicije, a moglo bi se reći i nostalgije.
Jer uvek se kroz gužvu guraju deca koja halapljivo gutaju, večnu “šećernu vunu” na štapiću, jer vuna se brzo istopi, i u ustima ne ostane ništa.
Kao što se rodteljski tanki džepovi brzo iprazne, pa u njima ne ostane ništa.
No, nek smo živi i zdravi, napuniće se oni opet, a vašar je sad, pa ko zna kad. Zato ga nemojte propustiti, bez obzira na debljinu džepa. Na kraju moram dodati, da bih ja najradije kao u onoj pesmi Đure Jakšića “pečenja jarećeg”.
Na žalost moj “babo” je odavno prestao da “vašari”, a i da je živ, pečenja jarećeg ne bi našao ni za lek. Na sve strane se širi samo miris pljeskavica…
Jedino što je takođe deo naše vašarske tradicije, to je obavezna kiša i nevreme u popodnevnim časovima. Nadam se da će nas ovog puta zaobići, ili makar dozvoliti dovoljno vremena ljubiteljima vašara da ispune svoje zadovoljstvo …


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=85076

11 sep 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up