U kategoriji Blace, Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

Zlatna srpska šljivovica dolazi iz Alabane kod Blaca

Autor 4 jul 2020

BLACE- U Institutu za voćarstvo u Čačku juče je održana deveta smotra najboljih srpskih šljivovica.

Komisija je zasedala i ocenjivala uzorke sedam punih sati i utvrdila da je pobednik Dragi Ivanović iz Alabane kod Blaca, čija je prepečenica dobila 18,99 poena.

Devetočlana ocenjivačka komisija, sastavljena od vodećih srpskih, ujedno i evropskih stručnjaka za ovu vrstu pića ocenjivala je ukupno 55 pobedničkih uzoraka sa 13 regionalnih takmičenja u Srbiji i Republici Srpskoj (Gornja Trepča, Užice, Šabac, Gračac, Pančevo, Kragujevac, Sočanica, Baljevac, Osečina, Blace, Topola, Aranđelovac, Knjaževac) u 2019. godini.

Smotra se priređuje pod pokroviteljstvom grada Čačka u Institutu koji važi za vodeću naučnu ustanovu u Srbiji u ovoj oblasti.

Izvor B92

 

Pročitajte i...  Pucnjava u Kopnenoj zoni bezbednosti kod Kuršumlije, propao pokušaj Albanaca iz Podujeva da ukradu drva

Blačka šljivovica ovenčana nagradama:

Da je rakija proizvedena u blačkom kraju visoko kotirana kako na domaćim tako i na inostranim sajmovima potvrđuju i nagrade koje je Dragi Ivanović sa svojim voćnim rakijama osvajao.

Dragi Ivanović iz Alabane kod Blaca više od jedne decenije bavi se proizvodnjom rakija od voća i gotovo da nije bilo godine da nije osvojio neku od nagrada za kvalitet rakije. Tajnu uspeha vidi  u kvalitetu voća koje rađa u ovom delu Toplice, gde je na površini od preko 5.000 hektara zasađeno preko dva miliona stabala šljiva. Danas u svojoj destileriji u selu Alabana Dragi proizvodi preko desetak vrsta rakija sa kojima je osvojio brojne nagrade. Samo mali deo njih su:

Pročitajte i...  NSZ objavila listu odobrenih poslodavaca za program Moja prva plata

Prvo mesto na takmičenju za izbor  najbolja takija – Zlatna rakija, 2006. godine na Danima šljive u Blacu;  Zlatna medalja za prirodnu rakiju – šljivovica preprečenica (2007)  na 74. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu; zlatna medalja (2008) na 75. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu za srpsku šljivovicu prepečenicu – Toplička zlatna rakija; na takmičenju za izbor najbolje srpske šljivovice za period od 1900 – 2009 godine u konkurenciji od 160 takmičara osvojio je treće mesto; godine 2008 na Danima šljive osvaja zlatnu medalju za srpsku šljivovicu prepečenicu – Toplička zlatna rakija; na istoj manifestaciji 2013. osvaja veliku zlatnu medalju i prvo mesto za srpsku šljivovicu prepečenicu Toplička zlatna rakija;  godine 2014. osvaja veliku zlatnu medalju i prvo mesto na takmičenju za najbolju rakiju, gde osvaja nagrade i za najbolju voćnu rakiju – dunju, viljamovku, višlju… Na 41. Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije – sajam šljive (Gradačački sajam) u Gradačcu (BiH) osvaja zlatnu medalju za proizvod – rakija od šljive; godine 2012. na poljoprivrednom sajmu u BiH  osvaja zlatnu medalju za kvalitet u kategoriji barik rakije od dunje – dunjevača… na Danima šljive u Blacu osvojio je i veliku zlatnu medalju – nagradu koja nosi ime Mihajlo Stevanović – Kajle…

Pročitajte i...  Počeo Božićni post

 

 


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=483413

4 jul 2020. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni

Reklame

Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up