U kategoriji Kultura, Poslednje Vesti, Prokuplje.

Zorica Perović Prentić predstavila novu knjigu

Autor 18 okt 2018

PROKUPLJE- Poštovaoci stvaralaštva prokupačke pesnikinje Zorice Perović Prentić nisu dugo čekali njenu novu knjigu. Ona je ljubitelje pisane reči obradovala proznim delom, koje je predstavila u Domu kulture. Reč je o knjizi priča „Nove karte za stara putovanja“, koju je objavilo Književno društvo „Rade Drainac“.

Pesnikinja je objasnila da je najnoviju knjigu priča podelila u tri ciklusa, a to su „kad se vreme ne meri“, kad vreme ćuti“ i „kad vreme počne da se meri“.

-Ja sam mnogo putovala, i kroz redove u mojim knjigama pišem o emocijama koje sam doživela i ljudima koje sam srela. Neka poznanstva i neka putovanja ne mogu da budu završena. Pisanjem i kasnijim čitanjem, ona se nastavljaju kroz objavljene redove, a ukoliko želim da ih završim-ja i završim. Češće se dešava da želim još jednu kartu, kako bih ponovo proputovala i boravila na mestima sa kojih pamtim lepe stvari, rekla je autorka Zorica Perović Prentić.

Recenzent knjige ove autorke, prokupački pesnik Ljubiša Krasić, predstavio je ovo njeno delo kao priče koje prožima snažna impresija prostorom i ljudima, pri prvom susretanju, ali i razmišljanje da tokom ponovnih susretanja opčinjenost gradom, ulicom, poslasticom, bledi.

-Tada, kroz jasne refleksije, u prvi plan izbija čovek i jedino je on drugačiji u toj evropskoj ili svetskoj istosti. Jedino je drugačija muzika, igra, umetnost i ljubav, koja se njome obavija, rekao je Krasić.

Njene priče nam kazuju da može da se jako zavoli neko usred Dubrovnika, Marselja, Maroka. Da se poezija istom željom recituje i u dalekom francuskom seocetu i u arhaičnom Sarajevu.

-Donosi nam Zorica, kroz svoje priče, i surove zaključke i drugačiji pristup znamenitostima kojima se divimo. Navodi nas na razmišljanje o činjenici da razlike između „Koloseuma“ i „Aušvica“, zapravo nema. I jedan i drugi, iako vekovima razdeljeni, nosili su puno krvi i smrti unutar svojih zidina, zarad zabave. To nam opet govori da je čovek, u bilo kom vremenu trajao, sklon zlu i lepoti, kao i to da je život svakodnevna radionica za proizvodnju suza i smeha, istakao je predstavljajući novu knjigu priča Zorice Perović Prentić, Ljubiša Krasić.

Ovo književno veče bilo je obojeno muzikom, koju je na pesmu ove autorke, komponovao prokupački gimnazijalac i pesnik Milutin Milošević.


Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=86664

18 okt 2018. Komentari na vestima starijim od 7 dana su zatvoreni RSS 2.0.

Komentari su zatvoreni


Maintained by OZ.I.T.Solutions
Scroll Up